Έργα τέχνης από σκουπίδια από το Έβερεστ

27-11 2012

Έργα τέχνης από σκουπίδια από το Έβερεστ

eco news

Στόχος να επισημανθεί το πρόβλημα της ρύπανσης στις πλαγιές του βουνού
Πεταμένοι κύλινδροι φαρμακευτικού οξυγόνου, σχοινιά, τέντες, γυαλιά, πλαστικά, άδειοι τενεκέδες, άδεια κουτιά μπύρας, ακόμη και τα απομεινάρια ενός ελικοπτέρου -όλα αυτά χρονολογούνται από τη δεκαετία του ΄70- μετατράπηκαν σε έργα τέχνης με στόχο να επισημανθεί το πρόβλημα της ρύπανσης στις πλαγιές του Έβερεστ.
Οι καλλιτέχνες χρησιμοποίησαν τόνους από περιττά υλικά που συνέλεξαν από το υψηλότερο βουνό του κόσμου για να δημιουργήσουν μία έκθεση με 75 «έργα τέχνης» και να συμμετάσχουν στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα «Everest 8848 Art Project» το οποίο αυτή την εποχή παρουσιάζεται στην πρωτεύουσα του Νεπάλ, Κατμαντού.
Εξήντα πέντε αχθοφόροι και 75 θιβετιανά βόδια συγκέντρωσαν οκτώ τόνους από σκουπίδια, τα οποία μετέφεραν από το βουνό στη διάρκεια δύο εαρινών αποστολών.
Δεκαπέντε νεπαλέζοι καλλιτέχνες πέρασαν ένα μήνα μέσα στα εργαστήριά τους προετοιμάζοντας έργα για την έκθεση, η οποία εγκαινιάστηκε σε πολυτελές ξενοδοχείο του Κατμαντού και την επόμενη εβδομάδα θα μεταφερθεί στο τουριστικό θέρετρο Ποχάρα.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, τα έργα τέχνης πωλούνται από 1.500 ρουπίες (17 δολάρια) μέχρι 200.000 ρουπίες και πολλά από αυτά ήδη πουλήθηκαν.
Περίπου 4.000 άνθρωποι έχουν ανέβει στην 8.848 μέτρων κορυφή των Ιμαλαΐων, από το 1973 όταν πάτησαν εκεί για πρώτη φορά το πόδι τους ο σερ Έντμουντ Χίλαρι και ο Τένζινγκ Νόργκεϊ.
Περιβαλλοντικοί ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι το Έβερεστ είναι γεμάτο με σκουπίδια από προηγούμενες αποστολές -ακόμη και ανθρώπινα περιττώματα και πτώματα ορειβατών, που δεν αποσυντίθενται εξαιτίας του υπερβολικού κρύου.
Οι ορειβάτες δαπανούν δεκάδες χιλιάδες δολάρια προσπαθώντας να φθάσουν στην κορυφή, αλλά οι τοπικοί σέρπα (οδηγοί των ορειβατών) εκφράζουν παράπονα ότι λίγοι από τους ορειβάτες φροντίζουν ώστε να μην αφήνουν πίσω τους σκουπίδια.
Οι αποστολές πλέον καταθέτουν 4.000 δολάρια, με δικαίωμα επιστροφής, ώστε να διασφαλίζεται ότι κατά την επιστροφή τους οι ορειβάτες δεν θα έχουν αφήσει πίσω τους τίποτα, ωστόσο, κατά τους σέρπα ούτε αυτό λύνει το πρόβλημα.
VN:F [1.9.22_1171]
Υπέρ 0
Κατά 0