Αιωρούμενο "ζωντανό άγαλμα"!

24-06 2013

Αιωρούμενο "ζωντανό άγαλμα"!

Παράξενα

Σίγουρα τους έχετε δει σε κάποιον δρόμο. Μιλάω για τα «ζωντανά αγάλματα». Είναι αυτοί οι καλλιτέχνες του δρόμου, που περνούν ώρες για να ντυθούν και να… βαφτούν και έπειτα απλά -τρόπος του λέγειν – στέκονται για ώρες σε κάποιο σημέιο πάνω σε βάθρα (εκτός και αν θέλουν να τρομάξουν κάποιον περαστικό, συνήθως παιδάκι, ή να μαζέψουν χρήματα που αφήνουν οι περαστικοί).

Εμένα πάντως προσωπικά μου εξιτάρει η εμφάνιση τους. Δείτε όμως αυτό το «άγαλμα» που αιωρείται και φαίνεται τόσο ήρεμος σαν να πρόκειται για κάτι φυσιολογικό!
Οι φωτογραφίες είναι τραβηγμένες απ” όλες τις μεριές. Δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο βάθρο ή κάποια καρέκλα. Μπορείτε να καταλάβετε πως το καταφέρνει;


Τα ζωντανά αγάλματα ήταν κάτι που συνηθίζονταν στις γιορτές κατά τον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση. Το 1945 στην γαλλική ταινία «Les enfants du paradis» εμφανίστηκε ένα τέτοιο άγλαμα. Οι πρωτοπόροι ήταν οι καλλιτέχνες Gilbert και George στην δεκαετία του ’60. Ο António Santos, γνωστός ως staticman, δίνει παραστάσεις σαν ζωντανό άγαλμα, ασταμάτητα, από το 1987 και μπήκε στο Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες από το 1988 ως το 1997, επειδή έμεινε ακίνητος για 15 ώρες, 5 λεπτά και 55 δευτερόλεπτα.

Απάντηση: Το μπαστούνι το προσέξατε; Δεν είναι απλά διακοσμητικό. Προσέξατε το χαλάκι κάτω από τον καλλιτέχνη; Από κάτω του διαγράφεται κάτι σαν τετράγωνο. Το μπαστούνι, που είναι στερεωμένο σε μια βάση κάτω από το χαλί, συνεχίζει σαν στερεό κομμάτι μέχρι το χέρι, γυρίζει 90 μοίρες και συνεχίζει μέσα στο μανίκι του παλτού, πίσω από τον ώμο, και σε μια πλατφόρμα κάτω από τον καλλιτέχνη, στην οποία και κάθεται.

VN:F [1.9.22_1171]
Υπέρ 0
Κατά 0