Ανακάλυψαν νέο παράγοντα κινδύνου για τη σχιζοφρένεια.

3-02 2014

Ανακάλυψαν νέο παράγοντα κινδύνου για τη σχιζοφρένεια.

Υγεία

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως ένα σχεδόν άγνωστο γονίδιο που ονομάζεται ULK4 σχετίζεται άμεσα με τον κίνδυνο σοβαρής ψυχικής νόσου όπως η σχιζοφρένεια.

Η ομάδα από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας και το Πανεπιστήμιο του Αμπερντήν επιβεβαίωσε πως υπάρχει ένας ακόμη παράγοντας κινδύνου για την εκδήλωση της σχιζοφρένειας. Οι ερευνητές δηλώνουν πως οι μεταλλάξεις του γονιδίου ULK4 είναι εμφανείς στους ασθενείς που πάσχουν από την ψυχική νόσο.

Έχουν εντοπιστεί αρκετοί γενετικοί παράγοντες που πυροδοτούν τη σχιζοφρένεια, ωστόσο δεν έχει βρεθεί οριστική θεραπεία.

Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης πώς λειτουργεί το ULK4 στον εγκέφαλο. Όταν τα επίπεδα του ULK4 μειώνονται, τα εγκεφαλικά κύτταρα δυσλειτουργούν και αδυνατούν να επικοινωνήσουν αποτελεσματικά μεταξύ τους. Παράλληλα, παρατηρούνται και άλλες αλλαγές που αποτελούν επιβεβαιωμένο παράγοντα κινδύνου για τη σχιζοφρένεια.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι το ULK4 είναι απαραίτητο για το σχηματισμό των νευρικών ινών που συνδέουν τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου. Έτσι, αποδεικνύεται πως το γονίδιο παίζει σημαντικό ρόλο στη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Cell Science και μπορεί να οδηγήσει στην παρασκευή νέων, αποτελεσματικότερων φαρμάκων που θα στοχεύουν στην καλύτερη ρύθμιση της λειτουργίας του γονιδίου ULK4.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Υπέρ 0
Κατά 0

Ετικέτες : | |


Πηγή : onmed.gr