Διεθνής Θερινή Μουσική Ακαδημία στο Βόλο

4-07 2013

Διεθνής Θερινή Μουσική Ακαδημία στο Βόλο

Τοπικά Νέα


Για δεύτερη συνεχή χρονιά πραγματοποιείται φέτος στο Δήμο Βόλου η Διεθνής Θερινή Μουσική Ακαδημία, από τις 13 έως τις 21 Ιουλίου, με τη συμμετοχή μουσικών από 20 Δημοτικά Ωδεία της χώρας και 53 Διδασκόντων Δημοτικών Ωδείων και Ιδρυμάτων του εξωτερικού.
Το πρόγραμμα και οι στόχοι της Μουσικής Ακαδημίας παρουσιάστηκαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, παρουσία του Δημάρχου Βόλου Π.Σκοτινιώτη, από τον καλλιτεχνικό υπεύθυνο του Δημοτικού Ωδείου Βόλου Δημ.Μαραγκόπουλο και την εκπρόσωπο του Δικτύου Δημοτικών Ωδείων της χώρας Ερατώ Αλακιοζίδου. Πρόκειται, όπως τόνισαν, για μια διαφορετική συνάντηση – συνύπαρξη μουσικών από την Κρήτη έως την Αλεξανδρούπολη, από την Ανατολή έως τη Δύση, η οποία θα δώσει την ευκαιρία στους νέους όχι μόνο να παρακολουθήσουν σεμινάρια, εργαστήρια, ομιλίες, διαλέξεις και συναυλίες υψηλών προδιαγραφών, αλλά και να λάβουν μέρος στους διαγωνισμούς.
«Η μεγάλη επιτυχία της προηγούμενης πανελλήνιας διοργάνωσης (Ιούλιος 2012) σε συνδυασμό με την παράλληλη έλλειψη σοβαρών μουσικών/εκπαιδευτικών διοργανώσεων υψηλών προδιαγραφών στην περιφέρεια με επίκεντρο τους νέους, οδήγησε αυτόματα όχι μόνο στη συνέχιση του θεσμού της Θερινής Μουσικής Ακαδημίας αλλά και στην διεύρυνσή του από πανελλήνια διοργάνωση σε διεθνή. Πρόκειται για την συνέχιση ενός θεσμού που σηματοδοτεί τα μουσικά δρώμενα τόσο της πόλης του Βόλου όσο και της χώρας μας, και που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σύγχρονης πραγματικότητας», τονίστηκε χαρακτηρσιτικά.
Η 2η Διεθνής Θερινή Μουσική Ακαδημία θα λάβει χώρα από τις 13 έως και τις 21 Ιουλίου 2013 στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου. Κατά την περίοδο αυτή θα πραγματοποιηθούν Θερινά Σεμινάρια: Εγχόρδων, Πνευστών, Πιάνου, Μονωδίας, Κιθάρας, Κρουστών, Ανώτερων Θεωρητικών & Σύνθεσης, καθώς επίσης και Πανελλήνιοι Διαγωνισμοί: Εγχόρδων, Πνευστών, Πιάνου, Μονωδίας, Κιθάρας και Συνόλων Μουσικής Δωματίου.
Συμμετέχουν 20 Δημοτικά Ωδεία, 53 Διδάσκοντες Δημοτικών Ωδείων και Ιδρυμάτων του Εξωτερικού (Yasar University-Τουρκία, Conservatorio di Verona-Ιταλία), και 2 Σύνολα in Residence (I Virtuosi Italiani-Ιταλία, Idée Fixe Ensemble-Ελλάδα), που καλύπτουν πολυεπίπεδες δράσεις, όπως σεμινάρια (master classes), διαλέξεις, ομιλίες, εργαστήρια (workshops) και συναυλίες, σε θεματικές ενότητες και γνωστικά αντικείμενα της Κλασικής, Βυζαντινής, Παραδοσιακής και Σύγχρονης Μουσικής.
Στα σεμινάρια και τους διαγωνισμούς μπορούν να συμμετάσχουν σπουδαστές που ήδη φοιτούν στα Δημοτικά Ωδεία, αλλά και σπουδαστές ιδιωτικών ωδείων που θα θελήσουν να σπουδάσουν στα Δημοτικά Ωδεία από την νέα χρονιά, ή που θα θελήσουν να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια. Το διαγωνιστικό τμήμα είναι φτιαγμένο ανά επίπεδο σπουδών και ηλικιών, έτσι ώστε να έχουν δυνατότητα συμμετοχής όλοι οι σπουδαστές με τα προγράμματα των ετήσιων εξετάσεων του Ιουνίου.
Σημαντικό είναι ότι εκτός από τα βραβεία στους διαγωνισμούς θα προσφερθούν και υποτροφίες ή εκπτώσεις διδάκτρων για το επόμενο σχολικό έτος 2013-14, τις οποίες θα προσφέρει το κάθε Δημοτικό Ωδείο ανάλογα με τις αποφάσεις της διοίκησής του.
Για τους σπουδαστές άνω των 20 ετών τα βραβεία θα συνοδεύονται και από ρεσιτάλ που θα διοργανώσουν τα Δημοτικά Ωδεία στον κύκλο συναυλιών «Νέοι Καλλιτέχνες». Η διοργάνωση των ρεσιτάλ δεν περιλαμβάνει αμοιβή αλλά την δυνατότητα προβολής των νέων καλλιτεχνών σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Οι περισσότερες εκδηλώσεις θα είναι ανοικτές για το μουσικοφιλο κοινό που θα μπορέσει να απολαύσει μοναδικές συναυλίες που θα πραγματοποιηθούν στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου αλλά και στον προαύλειο χώρο του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου, στο χώρο του Λιμανιού αλλά στο Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Ν.Ιωνίας. «Σπουδαστές και καθηγητές θα δώσουν με το δικό τους μουσικό τρόπο απάντηση στα προβλήματα των Δημοτικών Ωδείων της χώρας» δήλωσε η κ.Αλακιοζίδου, υπογραμμίζοντας ότι η Μουσική μπορεί να ενώσει τους ανθρώπους προσφέροντας τους τη δύναμη να αντιμετωπίσουν προβλήματα και να βρουν λύσεις.
Για πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα της 2ης Διεθνούς Θερινής Μουσικής Ακαδημίας οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη γραμματεία του Δημοτικού Ωδείου Βόλου (Μεταμορφώσεως 1 – Βόλος) και στα τηλέφωνα 24210 36992 και 24210 39594.

VN:F [1.9.22_1171]
Υπέρ 0
Κατά 0