590_e84e98cb9b34cc6c2d117f5c006cd577Μέχρι την Παρασκευή 18 του μηνός η Κομισιόν θα έχει έτοιμη την εισήγηση προς τα κράτη – μέλη σχετικά με την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα, ύψους 2 δισ. αλλά και των 7,2 δισ. που υπολείπονται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του επιτρόπου Ρεν, Σάιμον O’ Κόνορ η Κομισιόν καλωσορίζει την υπερψήφιση του φορολογικού, που μαζί με το νέο τιμολόγιο της ΔΕΗ ήταν τα δύο τυπικά προαπαιτούμενα για τη δόση του Ιανουαρίου. 

Η Κομισιόν και το Συμβούλιο θα εκμεταλλευτούν το κείμενο του Eurogroup του Δεκεμβρίου, το οποίο υποτίθεται πως δίνει μια συνολική έγκριση για τα εν λόγω ποσά, και σκοπεύουν να περάσουν το θέμα με συνοπτικές διαδικασίες από το Eurogroup της Δευτέρας. Σε αυτό το πλαίσιο θετικά εξελίχθηκε και η χθεσινή συνεδρίαση της ομάδας εργασίας για το ευρώ, όπου τη χώρα εκπροσώπησε ο πρόεδρος του ΣΟΕ κ. Τσακλόγλου. Κύκλοι της Κομισιόν αναφέρουν πως«θα προσπαθήσουν να έχουν την εισήγηση προς το Eurogroup έτοιμη μέχρι την Παρασκευή». Αυτή η εισήγηση θα τεθεί υπόψιν του Eurogroup και του ΔΣ του EFSF, που θα αποφασίσει την εκταμίευση πριν από το τέλος του μήνα. 

Όλο το προηγούμενο διάστημα είχε προηγηθεί ένα έντονο πολιτικό παρασκήνιο με την πλευρά της Κομισιόν και την προεδρεία του Eurogroup να επιθυμούν «να δοθεί ένα πολιτικό μήνυμα με μια εκταμίευση που θα είναι στην ώρα της». Όσοι εισηγούνται τα παραπάνω στις Βρυξέλλες έχουν υπόψιν τους την πολιτική αναταραχή που προκαλούν τα φορολογικά μέτρα και την κοινωνική αποσταθεροποίηση. 

H εισήγηση της Κομισιόν και η καταβολή της δόσης στην ώρα της δε σημαίνει ότι η τρόικα συμφωνεί με όλα όσα συμβαίνουν στην Αθήνα. Η τρόικα έχει σοβαρές αντιρρήσεις για αρκετά σημεία του φορολογικού τα οποία θα ανατραπούν από τη συνολική φορολογική μεταρρύθμιση όταν αυτή γίνει. Στο πλαίσιο όμως μιας συνολικής στρατηγικής «να δοθεί αέρας να αναπνεύσει η κυβέρνηση» ο πρόεδρος Μπαρόζο και ο επίτροπος Ρεν βλέπουν πολύ σοβαρά την εισήγηση που τους έχει γίνει να μετακυλήσουν την όποια κόντρα και διένεξη στο διάστημα του τακτικού ελέγχου στα μέσα Μαρτίου. Τότε μάλιστα θα έχουν να αποτιμήσουν και το χρονοδιάγραμμα των αποκρατικοποιήσεων.

 

 

"Παίξτε μπάλα!"


Όσο οι Βρυξέλλες και η τρόικα συνεχίζει και ασχολείται με το δημοσιονομικό κομμάτι της προσαρμογής και με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις να μη έχουν εκτελεστεί στην πράξη, η ανεργία συνεχίζει και στοιχειώνει Ελλάδα και ευρωζώνη. Τα ποσοστά είναι καινοφανή, όμως, δυστυχώς οι ευρωθεσμοί δεν έχουν να προτείνουν μια εξίσου καινοφανή προσέγγιση για την αντιμετώπισή τους.

Έτσι λοιπόν, η ομολογουμένως σεμνή και διακριτική ευρωβουλευτής των σοσιαλιστών Σ. Ράπτη, αφού άκουσε το κοινοτικό επίτροπο κ. Λ. Άντορ να μιλάει στην ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο για το πόσο καλά έχουν μελετήσει οι υπηρεσίες της Κομισιόν το θέμα της ανεργίας στην ευρωζώνη, αναγκάστηκε να πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων την εισήγηση και τα σημειώματα που είχε ετοιμάσει και ευτυχώς απευθυνόμενη στον επίτροπο του είπε αυτό που σχεδόν ο κάθε Ευρωπαίος έχει σήμερα στο μυαλό του: «Κατεβείτε από την εξέδρα και παίξτε μπάλα».

Η Σ. Ράπτη είπε το αυτονόητο: «Η Κομισιόν είναι για τα δύσκολα», με βάση την εντολή της από την ευρωπαϊκή Συνθήκη δεν είναι εδώ για να κάνει διαπιστώσεις αλλά έχει το λεγόμενο δικαίωμα της πολιτικής πρωτοβουλίας και οφείλει να φέρει λύσεις, όπως θα έκανε κάθε «κυβέρνηση» που σέβεται τον εαυτό της και όπως είχε κάνει ο Ζ.Ντελόρ με τη λευκή βίβλο. Δικαίως εξοργίστηκε η Συλβάνα με τον κ. Άντορ γιατί ο κ. Άντορ λειτούργησε ως δημοσιογράφος – με πολύ καλό ρεπορτάζ βεβαίως – ξέχασε όμως ότι είχε απέναντί του μία παλιά δημοσιογράφο που ευτυχώς θυμόταν την κατανομή των ρόλων.

 

 

 

 

 

 real.gr

VN:F [1.9.22_1171]
Υπέρ 0
Κατά 0