Η άσκηση γυμνάζει και τη μνήμη

18-04 2013

Η άσκηση γυμνάζει και τη μνήμη

Επιστήμη

askisi_news_emeoΗ τακτική άσκηση μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη, ακόμη και σε μεγάλη ηλικία αναφέρουν οι καναδοί επιστήμονες.

Μάλιστα, διαφορετικά είδη άσκησης φέρονται να επιδρούν σε διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου με διαφορετικό τρόπο. Η είδηση μπορεί να δώσει ελπίδες σε ηλικιωμένους και σε άτομα με νόσους που επηρεάζουν τις γνωσιακές λειτουργίες.

Στο πλαίσιο της πρώτης μελέτης που έγινε σε ανθρώπους και δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «The Journal of Aginh Research», ειδικοί από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας επιστράτευσαν δεκάδες γυναίκες ηλικίας 70-80 ετών με διαγνωσμένη ήπια νοητική διαταραχή-μια κατάσταση που σε αρκετές περιπτώσεις αποτελεί προδρομή μορφή ή παράγοντα κινδύνου από άνοια.

Οι επιστήμονες ζήτησαν από τις γυναίκες να κάνουν προπόνηση με βάρη και διαπίστωσαν ότι βελτιώθηκε η συνειρμική μνήμη τους, ενώ μπορούσαν να θυμούνται ευκολότερα λεπτομέρειες, όπως ένα περίεργο όνομα.

Το συμπέρασμα της μελέτης ήταν ότι οι ασκήσεις που απαιτούν αντοχή (γρήγορο περπάτημα) και εκείνες που χρειάζονται δύναμη (άρση βαρών) ασκούν διαφορετική επίδραση στη φυσιολογία του εγκεφάλου και προκαλούν βελτιώσεις σε διαφορετικούς τύπους μνήμης.

 

 

 

Tα Νέα

VN:F [1.9.22_1171]
Υπέρ 0
Κατά 0