Η κοινωνική απόρριψη σημαίνει «συναγερμό» για το σώμα

24-01 2014

Η κοινωνική απόρριψη σημαίνει «συναγερμό» για το σώμα

Υγεία

Είτε προέρχεται από ένα συνάδελφο, ένα φίλο ή τον ερωτικό σύντροφο, η απόρριψη μπορεί αναμφίβολα να αποτελέσει πλήγμα για την ψυχική μας υγεία. Τώρα, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι επηρεάζει και σημαντικές σωματικές λειτουργίες.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο British Columbia ανέλυσαν τις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού ως πιθανό παράγοντα στη σχέση απόρριψης και ψυχικής ή σωματικής υγείας.

Στη μελέτη συμμετείχαν 147 νεαρές γυναίκες και η συνολική διάρκεια της έρευνας ήταν 2,5 χρόνια. Καμία από τις κοπέλες δεν είχε εκδηλώσει ψυχική νόσο στο παρελθόν. Κάθε έξι μήνες, οι ερευνητές αξιολόγησαν κοινωνικές παραμέτρους που σχετίζονταν άμεσα με την απόρριψη και εξέτασαν τις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού ως προς την εκδήλωση φλεγμονής.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα περιστατικά απόρριψης οδήγησαν στην έντονη αντίδραση του ανοσοποιητικού και την εκδήλωση γενικευμένης φλεγμονής στο σώμα. Οι ερευνητές τονίζουν ότι αυτή η αντίδραση του οργανισμού μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνη μακροπρόθεσμα.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Psychological Science και μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση των επιπτώσεων της απόρριψης και των κοινωνικών πιέσεων γενικότερα σε σοβαρές παθήσεις που σχετίζονται άμεσα με τη φλεγμονή, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, η καρδιοπάθεια και η κατάθλιψη.

VN:F [1.9.22_1171]
Υπέρ 0
Κατά 0