ΛΙΠΑΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ: Η κατανάλωσή τους επηρεάζει τη συμπεριφορά μας

16-03 2013

ΛΙΠΑΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ: Η κατανάλωσή τους επηρεάζει τη συμπεριφορά μας

Life style

pizzaΜέχρι πρότινος γνωρίζαμε πως τα λιπαρά καταστρέφουν τη σιλουέτα μας. Τώρα μια αμερικανική έρευνα αποδεικνύει πως είναι επιζήμια και για τη συμπεριφορά μας.

Η πλούσια σε λιπαρά διατροφή συσχετίζεται με τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής – υπερκινητικότητας και τις μαθησιακές δυσκολίες.

Μάλιστα, η επίδραση των λιπαρών τροφών είναι τόσο ισχυρή, που η κατανάλωσή τους για μια εβδομάδα μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη συμπεριφορά, προτού ακόμη παρουσιαστεί αύξηση βάρους.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ιλινόις συνέδεσαν το υπερβολικό ποσό λίπους με τις διαταραχές της ντοπαμίνης, μιας χημικής ουσίας του εγκεφάλου που παίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση της διάθεσης.

Εκτελώντας πειράματα σε νεαρά ποντίκια, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που έτρωγαν μια διατροφή με το 60% των θερμίδων να προέρχεται από λιπαρά συμπεριφέρονταν διαφορετικά από τα ποντίκια που προσλάμβαναν μόνο το 10% των θερμίδων από λιπαρά.

Ήταν περισσότερο ανήσυχα και είχαν μεγαλύτερες δυσκολίες όσον αφορά την προθυμία τους να εξερευνήσουν νέους και άγνωστους χώρους και να αναγνωρίσουν αντικείμενα. 

VN:F [1.9.22_1171]
Υπέρ 0
Κατά 0