Ένα ακόμα σκαλοπάτι βάζουν οι εταίροι και το ΔΝΤ ανάμεσα στην Ελλάδα και την πολυπόθητη δόση, που επιτέλους καθορίστηκε στα 43,7 δισ. ευρώ.
 
Το σκαλοπάτι αυτό μπορεί να αποδειχθεί πολύ δύσκολο για να το ανέβει κανείς καθώς πρόκειται για ένα πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων που διακατέχουν σήμερα ιδιώτες επενδυτές ανά τον κόσμο.
 
Ο υπουργός οικονομικών περιορίστηκε να δηλώσει πως η επαναγορά, το ύψος της οποίας δεν ανακοινώθηκε, θα γίνει με «νέα δάνεια από τον EFSF» και θα πρέπει σαφώς να έχει ολοκληρωθεί πριν από τις 12 Δεκεμβρίου.
 
Η άσκηση φαντάζει ακόμα πιο δύσκολη αν αναλογιστεί κανείς πως στο γραπτό ανακοινωθέν οι εταίροι θέτουν όρο στην Ελλάδα να αγοράσει τα ομόλογά της σε τιμές της 23ης Νοεμβρίου.
 
Παρότι Γιούνκερ, Ρεν και Κρ. Λαγκάρντ προσπάθησαν να πουν όσο το δυνατόν λιγότερα για το πρόγραμμα επαναγοράς χρέους, είναι αρκετά σαφή τα εξής:
 
• Για να αποφασιστεί στις 13 Δεκεμβρίου η εκταμίευση της δόσης σε κομμάτια το πρόγραμμα επαναγοράς πρέπει να πετύχει.
 
• Για να παραμείνει το ΔΝΤ στην τρέχουσα συμφωνία με ότι άλλο αυτή περιγράφει, το πρόγραμμα επαναγοράς πρέπει να αποδώσει μια προσυμφωνημένη, αλλά μη ανακοινώσιμη επίπτωση στην οροφή του Ελληνικού χρέους ήδη από φέτος.
 
• Τα δάνεια του EFSF για το buyback θα προέλθουν από τη δεξαμενή των συνολικών δανείων του λεγόμενου δεύτερου προγράμματος, άρα δεν πρόκειται για επιπρόσθετο δανεισμό, αλλά για προϋπολογισμένο δανεισμό.
 
• Η δεξαμενή που μπορεί να γίνει η άντληση των κεφαλαίων αγγίζει τα 63 δισ. (40 στο εξωτερικό και 23 σε ελληνικές τράπεζες).
 
• Αν οι τιμές επαναγοράς υπερβούν αυτές της 23ης Νοεμβρίου τότε το πρόγραμμα έχει αποτύχει και θα χρειαστεί νέος γύρος συνομιλιών, ενώ δε θα εκταμιευθεί και η δόση.
 
Συνεπώς για να δρέψει η Ελλάδα τους καρπούς της νέα συμφωνίας θα πρέπει πρώτα να ολοκληρώσει έναν ηράκλειο άθλο. Αν πάλι τα καταφέρει, τότε οι εταίροι θα αποφασίσουν αρχικά την εκταμίευση 10,6 δισ. για την κάλυψη αναγκών χρηματοδότησης της Ελλάδας στις 13 Δεκεμβρίου και αμέσως μετά θα εκδώσουν εγγυήσεις ύψους 23,8 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
 
Από το νέο έτος και για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο, θα φτάσουν στην Ελλάδα επιπλέον 9,3 δισ. υπό την αίρεση ότι η χώρα θα εκπληρώνει μια σειρά από μνημονιακά κριτήρια, όπως η υιοθέτηση ενός νέου φορολογικού συστήματος, το οποίο η Κομισιόν, όπως δήλωσε ο κ. Ρεν θεωρεί ως εκ των ων ουκ άνευ.
 
Αν πάλι όλα πάνε καλά, όπως αναφέρει το κείμενο οι εταίροι θα εξετάσουν τη μείωση των επιτοκίων των πρώτων διμερών δανείων κατά 100 μονάδες βάσεις με αποτέλεσμα η χώρα να πληρώνει το euribor συν 0,5 μονάδες. Ο κ. Γ. Στουρνάρας κατά την ενημέρωση που έκανε τις πρώτες πρωινές ώρες μίλησε για ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις αν η Ελλάδα πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα. Επιπλέον, η ωρίμανση των ελληνικών ομολόγων θα διπλασιαστεί από τα 15 στα 30 χρόνια, θα μειωθούν τα διοικητικά έξοδα που πληρώνει η χώρα στον EFSF και οι κεντρικές τράπεζες θα επιστρέψουν στην Ελλάδα μερών των κερδών τους από τους ελληνικούς τίτλους. Τέλος η χώρα θα σταματήσει να πληρώνει τόκους στον EFSF για μια δεκαετία με σημαντικό όφελος στους προϋπολογισμούς.
 
Όλα τα παραπάνω περιλαμβανομένων πρωτογενών πλεονασμάτων 4,5% ανά έτος από το 2015 και μετά μπορούν να φέρουν, λέει το Eurogroup, το χρέος βόλτα: 175% το 2016, 124% το 2020 και 110% το 2022, υπό ένα συγκεκριμένο σενάριο εξέλιξης του ΑΕΠ – κάτι καθόλου βέβαιο δεδομένων των αλλεπάλληλων λανθασμένων προβλέψεων για το βάθος της ύφεσης.
 
 
 
 
 
 real.gr
VN:F [1.9.22_1171]
Υπέρ 0
Κατά 0