Το ένα τρίτο του ολλανδικού πληθυσμού κατεβάζει “πειρατικά” μουσική, ταινίες και παιχνίδια από το Διαδίκτυο, και η κυβέρνηση αναρωτιέται τι πρέπει να κάνουν γι’ αυτό. Τις τελευταίες εβδομάδες η «απαγόρευση λήψης” τέθηκε στην πολιτική ατζέντα, αλλά η Βουλή των Αντιπροσώπων ακύρωσε την Πέμπτη το νομοσχέδιο αυτό.

Το Downloading παραμένει νόμιμο. Στο Amsterdam όπως και σε πολλές άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο, το κατέβασμα μουσικής και ταινιών είναι εξαιρετικά δημοφιλές. Πρόσφατες έρευνες εκτιμούν ότι το 30% του πληθυσμού κατεβάζει αρχεία μουσικής και βίντεο αρχεία χωρίς να πληρώνουν γι’ αυτά, κάτι το οποίο είναι επί του παρόντος νόμιμο βάσει της ολλανδικής νομοθεσίας.

Ωστόσο, από το περασμένο έτος υπήρξαν συζητήσεις για να καταστεί παράνομη η δραστηριότητα. Το φθινόπωρο ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης Fred Teeven έθεσε εκ νέου θέμα στη βουλή για την απαγόρευση του παράνομου download, αλλά αυτό το σχέδιο από τότε δεν πέρασε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς πολλά πολιτικά κόμματα αποφάσισαν ότι μια απαγόρευση λήψης δεν είναι η σωστή προσέγγιση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της “πειρατείας”.

Την Πέμπτη η πλειοψηφία της βουλής παραδέχτηκε ότι το δικαίωμα να αναπαράγει ο κόσμος αντίγραφα για προσωπική χρήση δεν θα πρέπει να περιοριστεί. «Πρέπει να αγωνιστούμε για την αύξηση της νομικής διαθεσιμότητας, στις online συνδέσεις μέσω νέων επιχειρηματικών μοντέλων. Η απαγόρευση λήψης δεν μπορεί να λύσει πραγματικά το πρόβλημα των απλήρωτων λήψεων, αλλά εγγυημένα θα οδηγήσει σε άλλα προβλήματα, όπως τον περιορισμό της ιδιωτικής ζωής των μεμονωμένων χρηστών,” ανέφερε ο βουλευτής Verhoeven.

Η ψηφοφορία αποφάσισε ότι το κατέβασμα ταινιών και μουσικής για προσωπική χρήση παραμένει νόμιμη. Ωστόσο, η βιομηχανία του θεάματος δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια. Επί του παρόντος, οι κάτοχοι πνευματικών δικαιωμάτων στην Ολλανδία προσπαθούν να αντισταθμίσουν τις “ζημιές” μέσω ενός φόρου «πειρατείας» που πληρώνουν τα μέσα ενημέρωσης, και οι αγοραστές εγγράψιμων CDR και DVD. Τον Οκτώβριο, αποφασίστηκε ότι ο φόρος πειρατείας θα επεκταθεί και σε μια ποικιλία από άλλες συσκευές μέσων αποθήκευσης, όπως τα Tablets, τα smartphones, τα USB drives-, τους υπολογιστές και τους φορητούς υπολογιστές.

Τα χρήματα που εισπράττονται φτάνουν και μέχρι τα 5 ευρώ ανά συσκευή, και διανέμονται στους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές διαμάχες. Οι κατασκευαστές hardware όπως οι: Acer, HP και η Dell έχουν μηνύσει την ολλανδική κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσαν να χάσουν εκατομμύρια ευρώ από τα έσοδα τους και θα οφείλεται στην τεχνητή αύξηση των τιμών, αναφέρει το torrentfreak.

Για τους ολλανδούς downloaders, ωστόσο, τα πάντα θα παραμείνουν το ίδια. Μπορούν να κατεβάζουν ταινίες και μουσική δωρεάν χωρίς να προσκρούουν σε νομικά προβλήματα, εφ’ όσον βέβαια δεν μοιράζονται τα αρχεία τους με άλλους.

 

 

 

 

iGuRu.gr

VN:F [1.9.22_1171]
Υπέρ 0
Κατά 0