Οι Σκοπιανοί βλέπουν… εχθροπραξίες

18-12 2012

Οι Σκοπιανοί βλέπουν… εχθροπραξίες

Πολιτική

Για ελληνοβουλγαρική Σύνοδο κατά της ΠΓΔΜ κάνουν λόγο τα ΜΜΕ των Σκοπίων στις εκτενείς αναφορές τους για τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Βούλγαρο ομόλογό του Μπόικο Μπορίσοφ και τη Σύνοδο του Β' Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Βουλγαρίας.

«Ελληνο-βουλγαρική Σύνοδος κατά της Μακεδονίας», γράφει στο πρωτοσέλιδό της η Utrinski Vesnik, επισημαίνοντας πως οι κ.κ. Σαμαράς και Μπορίσοφ απέστειλαν ηχηρό μήνυμα προς την ΠΓΔΜ ότι αν δεν υπάρξει βελτίωση στις σχέσεις καλής γειτονίας, θα παραμείνει στον προθάλαμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το χθεσινό Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας «πήρε κατά κάποιον τρόπο τη μορφή χαρακτήρα κατά της Μακεδονίας», αναφέρει η Dnevnik επικαλούμενη έμπειρους διπλωμάτες της ΠΓΔΜ.

Τα ΜΜΕ των Σκοπίων προβάλλουν επίσης την επισήμανση του κ. Σαμαρά ότι η αρχή του σεβασμού της καλής γειτονίας αναγνωρίζεται πλέον (μετά και την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε.) ως προϋπόθεση για την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. – κάτι στο οποίο αναφέρθηκε και ο κ. Μπορίσοφ κατά τη χθεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ελληνα πρωθυπουργό.

Τέλος, από τα ΜΜΕ των Σκοπίων προβάλλεται η ιδιαίτερη αναφορά του κ. Μπορίσοφ στην ταινία «Τρίτο Ημίχρονο» του σκηνοθέτη Ντάρκο Μίτρεφσκι, στην οποία εμφανίζεται ο βουλγαρικός στρατός κατοχής στην ΠΓΔΜ να συλλαμβάνει και να στέλνει στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης τους Εβραίους που ζούσαν στα Σκόπια.

Η ταινία έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στη Βουλγαρία με αποκορύφωμα τη χθεσινή αναφορά του κ. Μπορίσοφ στις κοινές του δηλώσεις με τον Αντώνη Σαμαρά.

 

 

 

enikos.gr

VN:F [1.9.22_1171]
Υπέρ 0
Κατά 0