Οι ψυχολογικές επιπτώσεις της ανεργίας

12-06 2013

Οι ψυχολογικές επιπτώσεις της ανεργίας

Υγεία

anergia_epiptwseis_news_emeo

Δυστυχώς η οικονομική κρίση που πλήττει και τη χώρας μας αναγκάζει να ασχοληθούμε με τις δυσμενείς επιπτώσεις που έχει αυτή όχι μόνο στην οικονομική, αλλά και στην ψυχική μας κατάσταση. Δεν υπάρχουν πολλοί που να μην πλήττονται από το κλίμα που έχει διαμορφωθεί. Σήμερα ας ασχοληθούμε με την πλέον ευαίσθητη ομάδα, που είναι διαρκώς αυξανόμενη: τους ανέργους. Για να δούμε λοιπόν μερικές συναισθηματικές καταστάσεις που ενδέχεται να δοκιμάζει ένα άτομο που διέρχεται μιας τόσο επώδυνης φάσης στη ζωή του.

Γράφει η Δρ Καλλιόπη Εμμανουηλίδου, συμβουλευτική- εκπαιδευτική ψυχολόγος.

Ποιες λοιπόν είναι οι ψυχικές καταστάσεις που συνδέονται με την ανεργία;

Απομόνωση: ο άνεργος δεν αλλάζει παραστάσεις, όπως ο εργαζόμενος. Έτσι, έρχεται σε επαφή με λιγότερους ανθρώπους και ενδέχεται να αυξηθούν τα συναισθήματα μοναξιάς. Το άτομο θα κλειστεί

Χαμηλή αυτοπεποίθηση: η απώλεια της δουλειάς είναι ένα πλήγμα στην αυτοπεποίθηση. Μπορεί ο άνεργος να νιώσει ότι δεν ήταν αρκετά καλός, με αποτέλεσμα να χάσει τη δουλειά του ή ότι δεν είναι αρκετά καλός, και γι’ αυτό δεν τον προσλαμβάνει κανένας άλλος.

Θλίψη: από την απλή θλίψη ως την παθολογική κατάθλιψη, είναι σχεδόν αναπόφευκτο κάποιος να μην αισθάνεται έντονη λύπη. Τα συναισθήματα αυτά μπορεί να οδηγήσουν και σε ακραίες μορφές απόγνωσης.

Θυμός: έντονες απορίες τύπου “γιατί σε μένα;” που μπορεί να φτάσουν μέχρι έντονες εξάρσεις οργής. Ο άνεργος μπορεί να νιώσει αδικημένος, “πνίγεται” από το δίκιο του και δεν έχει να διοχετεύσει την οργή του στην άμεση πηγή του προβλήματος. Ο εχθρός είναι αόριστος και αυτό γεμίζει το άτομο με μια απροσδιόριστη οργή που μπορεί να ξεσπάσει σε αθώα θύματα ή σε βανδαλισμό.

Φόβος: καθώς τα εισοδήματα είναι περιορισμένα έως ανύπαρκτα, δημιουργείται μια αίσθηση ανασφάλειας για το μέλλον. Το άτομο φοβάται μήπως διαιωνιστεί το πρόβλημα, ανησυχεί για την επάρκεια των υλικών αγαθών, φοβάται το ενδεχόμενο της ατομικής του εξαθλίωσης.

VN:F [1.9.22_1171]
Υπέρ 0
Κατά 0