Ο γύρος του κόσμου με μια μοτοσυκλέτα 1928 -1936

10-11 2013

Ο γύρος του κόσμου με μια μοτοσυκλέτα 1928 -1936

Auto-Moto

Το 1927, ο Zoltan Sulkowsky, μόλις 25 ετών, και ο φίλος του, Gyula Bartha, αντιμετωπίζουν την ανεργία σε μια αποδεκατισμένη από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο Ουγγαρία. Μετά την Συνθήκη των Βερσαλλιών και την Συνθήκη του Τριανόν οι οποίες διαχώρισαν την άλλοτε δυνατή Αυστρο-Ουγγαρία, και αναγκάσανε πολλούς από τους κατοίκους να μεταναστεύσουν, οι δύο νεαροί άνδρες θεώρησαν ότι το ταξίδι ήταν ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί ένα αβέβαιο μέλλον. Για το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου το 1927, η ζωή του μεσοπολέμου ήταν ιδιαίτερα δύσκολη και παρ’όλες  τις στιγμές ενθουσιασμού για καλύτερες συνθήκες ζωής, αυτές δεν φαινόταν ιδιαίτερα κοντά στον ορίζοντα.

21

Έτσι, το 1928, με το μικρό ποσό των αποταμιεύσεων που είχαν καταφέρει να συγκεντρώσουν μαζί, οι δύο τους ταξίδεψαν στο Παρίσι και αγόρασαν μια Harley Davidson model J με sidecar μοτοσικλέτα, μοντέλο του  1922. Το γεγονός ότι ο Sulkowsky δεν είχε οδηγήσει ποτέ μοτοσικλέτα δεν τους αποθάρρυνε. Αντίθετα κατάφερε πολύ γρήγορα να μάθει να την χειρίζεται. Στην παρέα τους προστέθηκε και μια νεαρή φίλη καλλιτέχνης, η Boriska Tila και έτσι ξεκίνησε το απίθανο ταξίδι τους για τα επόμενα 8 χρόνια.

41

Ταξίδεψαν σε όλη την Ευρώπη, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή, την Ινδία, την Αυστραλία, τη Νοτιοανατολική Ασία, την Κίνα, την Ιαπωνία, την Βόρεια και Νότια Αμερική, επιστρέφοντας πίσω στην Ευρώπη οχτώ χρόνια αργότερα. Η Boriska  ωστόσο μετά από το πρώτο μέρος του ταξιδιού τους στην Αφρική αρρώστησε, και αναγκάστηκε έτσι να επιστρέψει στην Ευρώπη, ενώ οι δυο φίλοι συνέχισαν το ταξίδι τους, άλλοτε μόνοι τους και άλλοτε με νέους συνοδοιπόρους.

14

Ο Sulkowsky και ο Bartha κατάφεραν να  χρηματοδοτούν την οκτάχρονη περιοδεία τους μέσα από την πώληση των φωτογραφιών τους και δίνοντας ομιλίες στις διάφορες ουγγρικές κοινότητες ανά τον κόσμο. Κατά την διάρκεια του ταξιδιού τους, συναντήθηκαν με ιδιαίτερες προσωπικότητες της εποχής, όπως με τον πρόεδρο Χέρμπερτ Χούβερ, τον πρωθυπουργό Χαμαγκούτσι, τον Μπενίτο Μουσολίνι, τον ηθοποιό Τσάρλι Τσάπλιν, την Μπέλα Λουγκόζι, την Γκρέτα Γκάρμπο, τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης και με πολλούς άλλους. Το ταξίδι τους είχε αποκτήσει μεγάλη δημοσιότητα και οι ίδιοι κατάφεραν να επενδύσουν  σωστά στην φήμη που τους ακολουθούσε. Για το εν λόγω ταξίδι τους, ο  Zoltan Sulkowsky εξέδωσε και το βιβλίο «Ο γύρος του κόσμου με μια μοτοσυκλέτα 1928 -1936»

32

Σε αυτό, έδωσε μια πολύ σαφή εικόνα για τον κόσμο και τον τρόπο ζωής στη δεκαετία του 1930. Έναν κόσμο, όπου η αποικιακή επιρροή της Ευρώπης επηρέασε ένα μεγάλο μέρος της Αφρικής και της Ασίας. Περιέγραψε λεπτομερώς τα ιδιαίτερα και τις περισσότερες φορές άσχημα αποτελέσματα στην Ινδική κουλτούρα από την επιρροή των  Άγγλων και τονίσε την μεγάλη αντίθεση του τρόπου ζωής των Ευρωπαίων, με των κατοίκων της Μέσης Ανατολής αλλά και τις μελλοντικές παγίδες που έκρυβε γι’ αυτούς η Ευρωπαϊκή κυριαρχία.

5

Στο ταξίδι τους αυτό, ο Sulkowsky και ο Bartha, όπως αναφέρουν στο βιβλίο τους, βιώσαν τα πλούτη των Σουλτάνων αλλά και την απόλυτη φτώχεια σε απομακρυσμένα χωριά, γνώρισαν την απλότητα των πρωτόγονων πολιτισμών, όπως και τους κινδύνους που εγκυμονεί η άγρια φύση. Διέσχισαν δρόμους όλων των κατηγοριών, ενώ ήρθαν αντιμέτωποι πολλές φορές με την λάσπη, την άμμο, την υπερβολική ζέστη, το κρύο, αλλά και αδιαπέραστα ποτάμια όπου η μοτοσικλέτα έπρεπε πολλές φορές να αποσυναρμολογηθεί για να καταφέρουν να την περάσουν με μικρές βάρκες στην απέναντι όχθη. Ένα ταξίδι στο οποίο οφείλουν την γνώση τους για τον κόσμο, αλλά και το οποίο αποτέλεσε μια αναλυτική έρευνα για τον τρόπο ζωής της εποχής, τις αντιθέσεις των πολιτισμών, τις δυσκολίες διαβίωσης και τις ευρύτερες συνθήκες μεταξύ των δυο Παγκοσμίων Πολέμων.

VN:F [1.9.22_1171]
Υπέρ 0
Κατά 0