Ο «Μεσσίας του Σεξ» που κήρυξε τον ελεύθερο έρωτα

1-06 2013

Ο «Μεσσίας του Σεξ» που κήρυξε τον ελεύθερο έρωτα

Life style

sexmess0

Στην έπαυλη που είναι εγκατεστημένη στους λόφους του Μαλιμπού, η μαγευτική θέα στον Ειρηνικό καπελωνόταν από ένα άλλο θέαμα, που εκτυλισσόταν πίσω από τα σφαλιστά παράθυρά της.

Κάτω από τους πολυελαίους του ευρύχωρου δωματίου, δεκάδες άντρες και γυναίκες απολάμβαναν αμέριμνοι τα ποτά τους, με το ετερόκλητο κοινό (από γιατρούς, δικηγόρους και πανεπιστημιακούς μέχρι χολιγουντιανούς αστέρες και νοικοκυρές) να έχει ωστόσο ένα κοινό χαρακτηριστικό: ήταν όλοι τους γυμνοί!

Η γύμνια ωστόσο ήταν απλώς η αρχή. Γιατί τα πάρτι που φιλοξενούνταν στο Sandstone Foundation for Community Systems Research ήταν περιώνυμα. Όσο για τον πραγματικό λόγο που συνωστίζονταν εκεί ακόμη και 500 άνθρωποι τη φορά, αυτός εκτυλισσόταν στο δωμάτιο κάτω από το σαλόνι.

Εκεί, μέσα σε μια θάλασσα από χαλιά, μαξιλάρες και στρώματα νερού, οι εκλεκτοί καλεσμένοι επιδίδονταν σε ομαδικά όργια σε κοινή θέα, μπροστά στις συζύγους τους (ή μαζί με αυτές). Κι όταν το πάθος ικανοποιούνταν, οι άνθρωποι επέστρεφαν στο σαλόνι, συζητώντας σαν να μην είχε συμβεί απολύτως τίποτα.

Και ο άνθρωπος που ευθυνόταν για όλα αυτά, ο ιδρυτής του Sandstone, John Williamson, πέθανε από καρκίνο στα τέλη Μαρτίου, μέσα σε πλήρη αφάνεια. Κι όμως, ο 80χρονος «Μεσσίας του Σεξ» εγκαινίασε στα τέλη του ’60 και τις αρχές του ’70 ένα από τα πλέον αξιοσημείωτα κοινωνικά πειράματα στο όνομα του ελεύθερου έρωτα!

sexmess1

Μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα, στη βίλα του στο Φαράγγι Τοπάνγκα, κοντά στο Λος Άντζελες, ο πιονέρος της σεξουαλικής απελευθέρωσης και οι πιστοί ακόλουθοί του δημιούργησαν το ιδανικό πλαίσιο για ζευγάρια που ήθελαν να αποβάλλουν κάθε αναστολή. Κι αν τα διαβόητα πάρτι του ησυχαστηρίου έμοιαζαν με ένα τεράστιο όργιο ανταλλαγής γυναικών, δεν ήταν ποτέ αυτή η πρόθεση, όπως ισχυρίζονται τουλάχιστον οι υποστηρικτές του project.

Ο Williamson, μηχανικός πυραύλων στο διαστημικό πρόγραμμα της NASA, και η σύζυγός του, Barbara, θέλησαν απλώς να εγκαινιάσουν μια κοινωνική επανάσταση στα πρότυπα της πλήρους σεξουαλικής απελευθέρωσης: θεωρούσαν ότι αν τα ζευγάρια –και ιδιαίτερα οι γυναίκες– μπορούσαν να είναι εντελώς ειλικρινείς μεταξύ τους για τις σεξουαλικές τους ανάγκες, τότε θα ήταν σε θέση να ζήσουν μια ευτυχέστερη κοινή ζωή, χωρίς τον κίνδυνο του να απατούν κρυφά ο ένας τον άλλο. Ονόμασαν μάλιστα το πείραμα «συναινετική μοιχεία» και βάλθηκαν να επανορίσουν την έννοια της αμαρτίας, κάνοντας το θεσμό του γάμου σαφώς… πολυπληθέστερη υπόθεση.

sexmess2

Η σεξουαλική ουτοπία άνοιξε τις πύλες της το 1968, με τον Williamson να πουλά την εταιρεία που είχε με ηλεκτρονικά είδη και τη σύζυγό του να παραιτείται από τη δουλειά της, αγοράζοντας την έπαυλη και μετακομίζοντας εκεί με μια χούφτα ζευγαριών με παρόμοιο τρόπο σκέψης, εν είδει κοινοβιακής κοινότητας.

Τα ρούχα ήταν προαιρετικά στο Sandstone και σύντομα εγκαταλείφθηκαν εντελώς, ακόμα και όταν οι ένοικοι έκαναν βαριές δουλειές ανακαίνισης της ιδιοκτησίας. Όσο για τα τεκταινόμενα που λάμβαναν χώρα εκεί, διαδίδονταν από στόμα σε στόμα, αλλά ακόμα και μέσω διαφήμισης σε εναλλακτικές εφημερίδες του Λος Άντζελες.

sexmess3

Κι ενώ είναι αμφίβολο αν οι εκατοντάδες λάγνοι καλεσμένοι νοιάζονταν πράγματι για το θεωρητικό του πράγματος, οι εβδομαδιαίες συνευρέσεις –κάθε Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή– έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλείς.

Μοναδική υποχρέωση για τα 500 και πλέον εγγεγραμμένα στο πείραμα μέλη ήταν να φέρνουν μαζί τους και ένα ακόμα άτομο του αντίθετου φύλου, για να κρατείται η ισορροπία των φύλων, γεγονός που έκανε περισσότερους από 4.600 ανθρώπους να περάσουν από τις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος Sandstone!

sexmess4

Άνθρωποι κάθε σχήματος, χρώματος, ηλικίας και μεγέθους περνούσαν από “κει, με την κάρτα μέλους να είναι ωστόσο απαραίτητη για τη συμμετοχή στα σεξουαλικά πειράματα, με τον επαγγελματία σεφ του ιδρύματος να ετοιμάζει για κάθε συνεύρεση και ιδιαίτερο μενού.

Ποιοι διάσημοι έχουν περάσει από “κει; Η κυρία Williamson, στα 74 της σήμερα, μπορεί να παραδέχεται ότι έχει δει στη ζωή της «περισσότερους γυμνούς χολιγουντιανούς αστέρες από κάθε άλλη γυναίκα», δεν αποκαλύπτει ωστόσο την ταυτότητά τους. Είναι γνωστό ότι ο Sammy Davis Jr περνούσε μπόλικες φορές από εκεί, καθώς και ο Βρετανός ηθοποιός Peter Lawford (που έγινε γνωστός όταν παντρεύτηκε την αδελφή του John Kennedy, Patricia), για άλλους ωστόσο μόνο εικασίες υπάρχουν. Κι ενώ θα περίμενε κανείς ότι το αλκοόλ και οι ουσίες θα έρεαν άφθονες στο Sandstone, ήταν το ακριβώς αντίθετο που συνέβαινε!

sexmess5

Ο στόχος ήταν άλλος: η δημόσια εκδήλωση οποιωνδήποτε πραγμάτων προσπαθούσε να απαγορεύσει ή να κλείσει πίσω από σφαλιστές πόρτες η πουριτανική αμερικανική κοινωνία, χωρίς να ωθείται κανείς να κάνει κάτι που δεν θέλει. Οι κανόνες ήταν λιτοί και απλοί: δεν επιτρεπόταν η είσοδος σε άτομα κάτω των 18 ετών, την ίδια ώρα που απαγορευόταν αυστηρώς η χρήση ναρκωτικών, καθώς και οποιασδήποτε μορφής σεξουαλική παρενόχληση.

sexmess6

Περίφημο περιστατικό ήταν το αποκριάτικο πάρτι που οργάνωσαν οι Williamson το 1969 για λογαριασμό των 300 ακαδημαϊκών μελών και σπουδαστών του τμήματος Νευροψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, όταν και αποδείχτηκε ότι το πάρτι περιλάμβανε πολλά περισσότερα από απλό χορό.

sexmess7

Το ησυχαστήριο των οργίων έκλεισε τελικά τις πύλες του το 1976: το ζευγάρι δεν είχε πλέον καμία πηγή εσόδων και πτώχευσε το 1973, με έτερο μέλος να αγοράζει το Sandstone και να το λειτουργεί για τρία ακόμα χρόνια, πριν εγκαταλειφθεί οριστικά το κοινωνικό πείραμα. Το απότοκο μάλιστα του πειράματος ήταν αναπάντεχο: το ζευγάρι γύρισε στη συμβατική ζωή, επιστρέφοντας στις δουλειές που είχαν εγκαταλείψει, ικανοποιημένοι μάλιστα που ήταν πάλι πιστοί ο ένας στον άλλο!

sexmess8

Το 1995, με τις μέρες της ανταλλαγής συντρόφων να έχουν περάσει πλέον ανεπιστρεπτί, μετακόμισαν στη Νεβάδα για να λειτουργήσουν ένα καταφύγιο άγριων ζώων, με τον κύριο Williamson να μην ξεπερνά ωστόσο ποτέ το γεγονός ότι η σύζυγός του είχε συνευρεθεί ερωτικά με περισσότερους από 200 συντρόφους, όπως ισχυρίζονται φίλοι και ομοϊδεάτες του. Η 74χρονη σήμερα κυρία Williamson ισχυρίζεται ότι οι πολλαπλοί εραστές της δεν στάθηκαν ποτέ εμπόδιο στο γάμο τους, που μέτρησε 47 συναπτά έτη.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Υπέρ 0
Κατά 0