Σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας η Κύπρος

29-06 2013

Σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας η Κύπρος

Οικονομία

5CAEDB5D2B1AC995AC6504BADD55BE12

Σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας («SD» – selective default), από «CCC/C» υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της Κύπρου, ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s.

Η υποβάθμιση από τον S&P ακολουθεί την απόφαση του οίκου Fitch να υποβαθμίσει το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο (IDR) της Κύπρου σε τοπικό νόμισμα σε καθεστώς περιορισμένης χρεοκοπίας (Restricted Default) από «CCC».

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο αξιολόγησης, η απόφαση για υποβάθμιση της Κύπρου σε «SD» είναι αποτέλεσμα της ανακοίνωσης της κυπριακής κυβέρνησης για ανταλλαγή σειράς κυπριακών ομολόγων, που διέπονται από το εγχώριο δίκαιο.

Κατά την εκτίμηση του S&P, η ανταλλαγή των ομολόγων σημαίνει και σημαντική αλλαγή των όρων του επηρεαζόμενου χρέους και αποτελεί, σύμφωνα με τα κριτήρια του οίκου, δυσμενή ανταλλαγή ομολόγων.

Ωστόσο, ο οίκος αναφέρει ότι θα αναβαθμίσει το συντομότερο την αξιολόγηση της Κύπρου, από «SD», σε «CCC +»

Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, είχε προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο επιλεκτικής χρεοκοπίας, τονίζοντας, ωστόσο, ότι δεν πρέπει να υπάρξει ανησυχία, αφού, όπως εξήγησε, πρόκειται για τεχνικής φύσεως υποβάθμιση και όχι ουσιαστική.

VN:F [1.9.22_1171]
Υπέρ 0
Κατά 0

Ετικέτες : |


Πηγή : newsbeast.gr