Τελευταία ρελάνς Σαμαρά πριν το εκλογικό χάος

15-06 2013

Τελευταία ρελάνς Σαμαρά πριν το εκλογικό χάος

Πολιτική

samaras_pothen_esxes_news_emeo

Πόλεμος νεύρων και «blame game» εκλογών από τον Αντ. Σαμαρά που από τη μία δίνει εναλλακτική στους εταίρους του για την ΕΡΤ και από την άλλη προειδοποιεί με «περιπέτειες» περιγράφοντας εκλογικά διλήμματα.

Ένα ακόμη βήμα προς το «ατύχημα» και τις πρόωρες εκλογές έκανε χθες η τρικομματική κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά με αφορμή την ΕΡΤ. Ο Πρωθυπουργός επιχείρησε μία πολιτική και επικοινωνιακή ρελάνς δίνοντας στους κυρίους Βενιζέλο και Κουβέλη την «ευκαιρία» να απεγκλωβιστούν από το αδιέξοδο της ΕΡΤ δεχόμενοι την πρότασή του για ένα μεταβατικό και ενημερωτικό στάδιο το οποίο ωστόσο όπως περιγράφεται στη δήλωσή του ξεκινά από τη βάση ότι η ΕΡΤ με τη μέχρι χθες γνωστή μορφή μπαίνει σε εκκαθάριση και σε καμία περίπτωση δεν επαναλειτουργεί με το πρότερο καθεστώς όπως ζητούν οι δύο κυβερνητικοί του εταίροι.

Ο Πρωθυπουργός ο οποίος θα τοποθετηθεί και πάλι για το θέμα της ΕΡΤ από το προσυνέδριο της ΝΔ στο Ναύπλιο την Κυριακή το πρωί προσπάθησε να γεφυρώσει τις τεράστιες διαφορές που έχει με τους δύο εταίρους του δίνοντας στη δημοσιότητα αυτό το οποίο τους πρότεινε δια του κ. Σταμάτη νωρίτερα –πρόταση που ωστόσο είχαν από νωρίς το μεσημέρι απορρίψει.

Από την ώρα εκείνη μέχρι και τη στιγμή που ο κ. Σαμαράς ανέβηκε στο βήμα για να μιλήσει στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ εξελισσόταν ένας απίστευτος πόλεμος νεύρων ανάμεσα στα τρία κομματικά επιτελεία – με τελικό στόχο τη διαμόρφωση των συνθηκών για το σοβαρό πλέον ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών. «Με τη στάση τους οι Βενιζέλος και Κουβέλης το πάνε σε εκλογές» έλεγαν «γαλάζια» στελέχη καθιστώντας σαφές ότι ήδη έχει ξεκινήσει η συζήτηση του “blame game” και του μουντζούρη των εκλογών εν μέσω των επαφών με την τρόικα. Οι βουλευτές της ΝΔ αναγνωρίζουν ότι πλέον το «ατύχημα» βρίσκεται πιο κοντά παρά ποτέ και περιγράφουν σενάριο εκλογικού χάους με συνθήκες απίστευτης πόλωσης και επικίνδυνες κοινοβουλευτικές ακροβασίες ως προς τη διερεύνηση της υπόθεσης Παπακωνσταντίνου και της παραγραφής του αδικήματος της απιστίας για το οποίο ελέγχεται ο πρώην υπουργός.

 

Ομιλία προεκλογικών τόνων

 

Η ομιλία του κ. Σαμαρά στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ είχε απολύτως προεκλογικά χαρακτηριστικά. Ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε μόνον για τον ΣΥΡΙΖΑ που κατά τον ίδιο αντιπροσωπεύει εκείνο το κομμάτι της κοινωνίας που τίποτα δεν θέλει να αλλάξει στη χώρα, ωστόσο, μοιραία στο «κάδρο» μπαίνουν και οι δύο κυβερνητικοί του εταίροι οι οποίοι αντιδρούν στο «μαύρο» της ΕΡΤ.

Ο κ. Σαμαράς από χθες έβαλε στο τραπέζι την ευθεία προειδοποίηση για «περιπέτειες» στις οποίες μπορεί να μπει ο λαός και έσπευσε να περιγράψει ένα βασικό εκλογικό δίλημμα σχεδόν αμέσως με την έναρξη της ομιλίας του: Από τη μία πλευρά η κυβέρνησή του που θέλει να προωθήσει τολμηρές μεταρρυθμίσεις στο κράτος και από την απέναντι «εκείνοι που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα. Επομένως υπάρχουν δυο δρόμοι» είπε ο κ. Σαμαράς σε μία αμιγώς προεκλογική αποστροφή του λόγου του.

Ο κ. Σαμαράς απευθύνθηκε εμμέσως και προς τους εταίρους του στέλνοντας ένα τριπλό μήνυμα που στο βάθος δείχνει κάλπες σε περίπτωση που τη Δευτέρα στη συνάντηση του Μαξίμου δεν υπάρξει ένας έντιμος συμβιβασμός που δεν θα αφήσει πίσω του νικητές και ηττημένους:

-Οι μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν με νέα δυναμική.

-Η μεταβατική φάση της ΕΡΤ δεν θα είναι «νεκρανάσταση των φθαρμένων και αμαρτωλών συμβόλων του χθες».

-«Η εντολή του λαού είναι να τα αλλάξουμε όλα… και αυτή τη λαϊκή εντολή δεν τη διαπραγματευόμαστε».

VN:F [1.9.22_1171]
Υπέρ 0
Κατά 0