Χιλιάδες διαδηλωτές για έκτη μέρα στην πλατεία Ταξίμ

2-06 2013

Χιλιάδες διαδηλωτές για έκτη μέρα στην πλατεία Ταξίμ

Κόσμος

4BED4E35B12DC7E09CD3DC6C4F7CB998

Σχετική ηρεμία επικρατεί αυτήν την ώρα στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, όπου οι διαδηλωτές παραμένουν για έκτη συνεχή μέρα, παρά τα βίαια επεισόδια που εκτυλίχτηκαν από την Παρασκευή. Από το πρωί οι συγκεντρωμένοι καθαρίζουν την πλατεία, ενώ παραμένουν ανοιχτά τα ερωτήματα, για πόσο ακόμη θα παραμείνει ο κόσμος στην πλατεία και για το αν θα υπάρξει νέα αστυνομική επέμβαση.

Η νύχτα δεν ήταν καθόλου ήρεμη σε περιοχές της Κωνσταντινούπολης πέραν της πλατείας Ταξίμ, αλλά και στη Σμύρνη και την Άγκυρα.

Σφοδρά επεισόδια, με την αστυνομία να κάνει εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, σημειώνονταν μέχρι το πρωί στην περιοχή Μπεσίκτας. Παρόμοια επεισόδια ξέσπασαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και στην Άγκυρα.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλίες που έκανε σήμερα επέμεινε στην υλοποίηση του σχεδίου. Προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις σχετικά με το εμπορικό κέντρο που φημολογείται ότι θα κατασκευαστεί στην πλατεία, λέγοντας «μπορεί να κατασκευάσουμε ένα μουσείο».

«Δεν μπορούμε να παραμείνουμε θεατές στο γεγονός ότι μερικοί πλιατσικολόγοι πηγαίνουν στην πλατεία και προκαλούν το λαό μας. Ο λαός όταν μας έδωσε την ψήφο του, το έκανε για να προστατεύσουμε την Ιστορία μας» είπε ο Ερντογάν, ενώ τόνισε ότι «στην πλατεία θα κατασκευαστεί και τζαμί και δεν πρόκειται να ζητήσω γι αυτό την άδεια του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος ή μερικών πλιατσικολόγων».

Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου επέκρινε σήμερα τον Τούρκο πρωθυπουργό για τη δήλωση που είχε κάνει προχτές ότι «αν εσείς συγκεντρώσετε 100 χιλιάδες πρόσωπα, εγώ μπορώ να συγκεντρώσω ένα εκατομμύριο». Ο Κιλιτσντάρογλου απάντησε «ο πρωθυπουργός να μη θεωρεί όλους τους διαμαρτυρόμενους πολέμιούς του. Δεν θέλουν μήπως ελευθερία οι δικοί του οπαδοί;».

Ως προς την κατάσταση στους δρόμους της Τουρκίας και τα επεισόδια, υπάρχει δυστοκία ως προς τις πληροφορίες.

Επισήμως, αλλά και μέσω των μεγάλων τηλεοπτικών καναλιών και εφημερίδων, υπάρχει η ανακοίνωση ότι κατά τα επεισόδια έχουν τραυματιστεί 53 πρόσωπα και προσαχθεί 939. Ωστόσο τα δεδομένα μέσα στους χώρους των διαδηλώσεων είναι διαφορετικά. Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί δύο θάνατοι, ένας στην Άγκυρα και ένας στην Κωνσταντινούπολη, μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Λόγο για δύο νεκρούς κάνει και ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας—η οποία ανακοίνωση ωστόσο δεν έχει μεταδοθεί στην Τουρκία.

Τη νύχτα προβλήθηκε από διαδηλωτές στο Μπεσίκτας ο ισχυρισμός ότι η αστυνομία κάνει χρήση της απαγορευμένης χημικής ουσίας «Πορτοκαλί Παράγοντας» (Agent Orange), πληροφορία την οποία φιλοξένησε στην ιστοσελίδα του υπό μορφήν αναφοράς το CNN International, με την υποσημείωση ότι η πληροφορία αυτή δεν έχει επαληθευτεί από μέρους του δικτύου.

VN:F [1.9.22_1171]
Υπέρ 0
Κατά 0

Ετικέτες : |


Πηγή : newsbeast.gr