Χιλιάδες Καταλανοί στους δρόμους

11-12 2012

Χιλιάδες Καταλανοί στους δρόμους

Κόσμος

Χιλιάδες Καταλανοί, περίπου 4.500 σύμφωνα με την αστυνομία, διαδήλωσαν σήμερα στη Βαρκελώνη υπέρ των σχολείων που διδάσκουν τη γλώσσα τους, απέναντι στο σχέδιο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που προωθεί η κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης, που κατ’ αυτούς μειώνει τη σημασία της καταλανικής γλώσσας στην εκπαίδευση.
 
«Μην αγγίζετε τα καταλανικά», ή «Σχολεία στα καταλανικά τώρα και πάντα», ήσαν τα συνθήματα στις επιγραφές που κρατούσαν οι διαδηλωτές, οι οποίοι φώναζαν επίσης «Ανεξαρτησία».
 
Το σχέδιο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης προβλέπει τη μείωση του προγράμματος διδασκαλίας των καταλανικών στην επαρχία, η οποία χαίρει μίας εκτεταμένης εκπαιδευτικής αυτονομίας. Ο νέος νόμος δίνει στους γονείς τη δυνατότητα –εάν το επιθυμούν—τα παιδιά τους να συνεχίσουν τις σπουδές τους με μαθήματα στα καστιλιάνικα ισπανικά σε ιδιωτικά σχολεία με έξοδα της καταλανικής περιφέρειας.
 
Από την πλευρά του, το ισπανικό υπουργείο Παιδείας αντιτείνει πως το νέο νομοσχέδιο δεν περιέχει «κανένα στοιχείο που απαξιώνει τη σημασία των καταλανικών».
 
 
enikos.gr
VN:F [1.9.22_1171]
Υπέρ 0
Κατά 0