Ωχ, η Γιόκο Όνο μιλάει

4-09 2013

Ωχ, η Γιόκο Όνο μιλάει

Life style

y_on01_roll

Η Γιόκο Όνο είναι 80 ετών. Όμως δεν ασχολείται με κηπουρική και πλέξιμο, ούτε με συντάξεις. Κυκλοφορεί με τζιν και αγορίστικο κούρεμα, γράφει μουσική, κάνει περιοδείες, και σε λίγες μέρες κυκλοφορεί το νέο προσωπικό της άλμπουμ, Take Me to the Land of Hell. Σε όλες τις συνεντεύξεις της το αγαπημένο της θέμα είναι ο Τζον Λένον, αλλά αυτήν τη φορά στη βρετανική εφημερίδα Independent μιλάει για τα συστατικά που έκαναν τη ζωή της «όχι παραμυθένια, αλλά γεμάτη» -βλέπε σεξ, απιστία, μουσική.

«Δεν ακούω πολλά καινούργια πράγματα. Η μουσική μου είναι εντελώς ενστικτώδης. Σε όσους μου λένε ότι το είδος της μουσικής που φτιάχνω απευθύνεται σε νέους, απαντώ πως εγώ ασχολιόμουν με αυτό το είδος πριν καν γεννηθούν». Την παραγωγή των άλμπουμ της αναλαμβάνει ο γιος της, Σον, και η ίδια τον εμπιστεύεται χωρίς δεύτερη σκέψη.

ΓΗΡΑΤΕΙΑ: Η ίδια εξηγεί το πώς τα γηρατειά δεν είναι κάτι τρομακτικό για εκείνη. «Δεν έχω φτάσει ακόμα στο σημείο που να νιώθω ότι θέλω να παραιτηθώ. Προς το παρόν αψηφώ το ότι έγινα 80 κι ότι για την κοινωνία είμαι πια συνταξιούχος. Το να είσαι 80 ετών δεν είναι κάτι τρομακτικό. Τώρα πια η ζωή είναι πολύ πιο ελεύθερη. Έχω περισσότερη ενέργεια, περπατώ πολύ, δουλεύω συνεχώς. Οι 80άρηδες δε ζουν για τον ύπνο και το φαγητό. Χρειαζόμαστε την υπερηφάνεια και την αξιοπρέπεια στη ζωή μας. Κι αυτά μας τα προσφέρει η εργασία. Η τέχνη είναι η αναπνοή μου. Εάν δεν το κάνω, αρχίζω να πνίγομαι».

Η ΑΠΙΣΤΙΑ ΚΑΙ Η ΑΓΑΠΗ: «Η αγάπη νίκησε τελικά» λέει, λίγο μετά την αποκάλυψη πως η αιτία χωρισμού τους με τον Λένον το 1970 ήταν η απιστία. 

«Τη βραδιά που ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Τζορτζ Μακ Γκόβερν, έχασε την αμερικανική Προεδρεία από τον Ρίτσαρντ Νίξον, ο Τζον ήταν πολύ αναστατωμένος και είχε πιει πολύ. Ο ακτιβιστής Τζέρι Ρούμπιν μάς είχε καλέσει στο διαμέρισμά του. Καταλάβαινα ότι ο Τζον τριγυρνούσε και φλέρταρε στο χώρο. Κάποια στιγμή εξαφανίστηκε σε ένα άλλο δωμάτιο και άρχισε να κάνει έρωτα με μια γυναίκα, κάνοντας μάλιστα πολλή φασαρία. Κάποιοι από τους προσκεκλημένους δυνάμωσαν τη μουσική για να μην ακούσω, αλλά, καθώς το πικάπ έπαιζε Μπομπ Ντίλαν -όχι και η πιο δυνατή μουσική- δεν κατάφεραν και πολλά. Ήταν μια πολύ τεταμένη σκηνή. Οι προσκεκλημένοι ήταν κυρίως δημοσιογράφοι και πρέπει να πω ότι αντιμετώπισαν τη σκηνή πολύ πολιτισμένα».

Την επόμενη μέρα, ο Λένον ζήτησε συγγνώμη. Της είπε ότι την αγαπάει και επικαλέστηκε το μεθύσι του ως δικαιολογία. Η Όνο κατάλαβε μετά το περιστατικό ότι δεν ήταν στην προσωπικότητα του Λένον να συμπεριφέρεται σαν κανονικός σύντροφος. Αγαπούσε περισσότερο την ελευθερία. Έτσι χώρισαν για 18 μήνες, κατά τους οποίους ο Λένον έκανε δεσμό με τη βοηθό του, May Pang. Τελικά επασυνδέθηκαν το 1975 και η Όνο έμεινε έγκυος στο γιο τους, Σον. «Το να του δώσω την ελευθερία του ήταν η λογική επιλογή» λέει η Όνο. Τότε, θυμάμαι, είχα πει: «Αφού, λοιπόν, μπόρεσες να κάνεις αυτό, τότε μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις».

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΟΥ ΛΕΝΟΝ: «Μα καλά, πώς αντέχεις να ζεις στο σπίτι έξω από το οποίο δολοφονήθηκε ο άντρας σου;» είναι η ερώτηση που πολλοί της κάνουν. «Μα ήταν το σπίτι μας. Και το σπίτι σου δεν το αφήνεις ποτέ» απαντά. Το να τη ρωτούν για τον Τζον Λένον, την κάνει να νιώθει ευτυχισμένη, διότι «όταν οι άνθρωποι μιλούν γι’ αυτόν και με ρωτούν πράγματα, τον νιώθω σαν να είναι ακόμα γύρω μου».

VN:F [1.9.22_1171]
Υπέρ 0
Κατά 0