«14η Γιορτή Λουκάνικου» το Σάββατο στις Σταγιάτες

18-07 2013

«14η Γιορτή Λουκάνικου» το Σάββατο στις Σταγιάτες

Τοπικά Νέα


Η «Γιορτή Λουκάνικου» θα γιορταστεί και φέτος στις Σταγιάτες, το ερχόμενο Σάββατο 20 Ιουλίου στις 9:30 το βράδυ, με γλέντι, χορό και μνήμες γεμάτες γεύσεις από το προϊόν, που μαζί με το νερό, αποτελούσαν σύμβολα της ευρύτερης περιοχής. Η Γιορτή Λουκάνικου, που πραγματοποιείται στις Σταγιάτες για 14η χρονιά, διοργανώνεται από το Δήμο Βόλου – Δημοτική Ενότητα Πορταριάς και την Τοπική Κοινότητα Σταγιατών, σε συνεργασία με τον Εξωραϊστικό Σύλλογο «Άγιος Σεραφείμ». Στους επισκέπτες θα προσφερθούν και φέτος δωρεάν λουκάνικα από την οικογενειακή επιχείρηση “Στράκα” που δραστηριοποιείται για έναν και πλέον αιώνα.
Τα λουκάνικα Σταγιατών ήταν φημισμένα για την ποιότητα και τη γεύση τους και πασίγνωστα σε όλη την Ελλάδα από τα μέσα του 18ου αιώνα. Ήταν το κύριο προϊόν παραγωγής καθώς δεν υπήρχε οικογένεια στο χωριό που να μη δραστηριοποιείται στην παραγωγή λουκάνικου. Ονομαστοί λουκανικάδες ήταν οι Μιχάλης Στράκας, Νίκος Βουρλογιάννης, Αδελφοί Καρακαστανιά, Δημήτριος Κορώνης, Ηλίας Βούλγαρης, Απόστολος Κάβουρας, Αγγελής Στράκας, Νικόλασος Κορώνης, Μιχάλης Ματής ενώ όλοι οι λουκανικάδες γνώριζαν τα μυστικά παραγωγής λουκάνικου που τα μεταβίβαζαν οι πατεράδες στα παιδιά τους κρατώντας μυστικούς τους τρόπους παρασκευής και κρυφές τις τεχνικές.
Τα λουκάνικα Σταγιατών φημίζονταν για την ποιότητά τους. Οι παραγωγοί λουκάνικων ταξίδευαν για να επισκεφθούν τα ζωοπάζαρα της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας όπου και διάλεγαν και αγόραζαν βουβάλια, μοσχάρια, γουρούνια και γιδοπροβατα που τα μετέφεραν έως το Βόλο σιδηροδρομικώς και στη συνέχεια τα ανέβαζαν από μονοπάτια στο χωριό όπου και τα έθρεφαν. Η σφαγή τους γινόταν συνήθως στο πίσω μέρος της παλαιάς εκκλησίας του Άϊ – Θανάση όπου είχε σχηματιστεί ένας σωρός από κόκαλα ζώων.
Ο ιστορικός Γιάννης Κορδάτος αναφέρει ότι από το 1750 έως το 1850 στο χωριό υπήρχε μια αξιόλογη οικιακή βιοτεχνία παραγωγής λουκάνικου με σοβαρό κύκλο εμπορίας του προϊόντος. Συγκεκριμένα ο Μιχάλης Στράκας έκανε εξαγωγή του προϊόντος στην Αλεξάνδρεια και σε χώρες της Ευρώπης. Αυτά τα λουκάνικα που προορίζονταν για εξαγωγή δεν τα πουλούσαν χύμα αλλά τα τοποθετούσαν σε μεγάλες ξύλινες κάσες. Με την πάροδο του χρόνου όμως οι μόνοι λουκανικάδες που απέμειναν ήταν οι Αδελφοί Στράκα οι οποίοι και είναι οι χορηγοί της Γιορτής Λουκάνικου κάθε χρόνο.
Η «14η Γιορτή Λουκάνικου» θα γιορταστεί και φέτος στην πλατεία των Σταγιατών όπου λαϊκή ορχήστρα με γνωστούς μουσικούς θα αποδώσει γνωστά παραδοσιακά και αυθεντικά λαϊκά ακούσματα, για χορό και τραγούδι.
VN:F [1.9.22_1171]
Υπέρ 0
Κατά 0