Απαντά η επιστήμη: Γιατί οι άνδρες δεν καταλαβαίνουν τις γυναίκες

24-04 2013

Απαντά η επιστήμη: Γιατί οι άνδρες δεν καταλαβαίνουν τις γυναίκες

Life style

women_men_news_emeoΓυναίκες, μην τα βάζετε με τους άνδρες! Έρευνα στη Γερμανία έδειξε πως οι άντρες δεν σας καταλαβαίνουν γιατί δεν είναι προγραμματισμένοι για αυτό!

Όπως διαπιστώθηκε, οι άντρες είναι σχεδόν ανίκανοι να διαβάζουν τα συναισθήματα των γυναικών, τουλάχιστον τα συναισθήματα που φαίνονται από τα μάτια.

Ο εγκέφαλός τους, βέβαια, αποκρυπτογραφεί πιο εύκολα τα συναισθήματα των άλλων ανδρών – ένα χαρακτηριστικό που έχει σημαντική εξελικτική χρησιμότητα, αφού θα πρέπει να αποτελούσε κλειδί για την επιβίωση στους άγριους καιρούς της επικράτησης του ισχυρότερου αρσενικού.

Σύμφωνα με το πείραμα του Μπόρις Σίφερ, ψυχίατρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου LWL στο Μπόχουμ της Γερμανίας, και των συνεργατών του, 22 άντρες παρατήρησαν 36 ζευγάρια μάτια και έπρεπε να περιγράψουν το βλέμμα και τα συναισθήματα που ενδεχομένως αυτά εξέφραζαν.

Οι άντρες ήταν ηλικίας 21 έως 52 ετών. Στις μισές φωτογραφίες απεικονίζονταν μάτια γυναικών και στις άλλες μισές μάτια ανδρών, με θετικά, αρνητικά και ουδέτερα συναισθήματα.

Οι εθελοντές χρειάστηκαν πιο πολλή ώρα και δυσκολεύτηκαν περισσότερο να ερμηνεύσουν τα συναισθήματα των ματιών που ανήκαν σε γυναίκες, σε αντίθεση με τα ζευγάρια μάτια των ανδρών.

Επιπλέον, η εγκεφαλική δραστηριότητα που απεικονίστηκε στις εγκεφαλικές τομογραφίες ήταν διαφορετική στις δυο περιπτώσεις (όταν έβλεπαν μάτια ανδρών και όταν έβλεπαν μάτια γυναικών).

Όταν έπρεπε να αποκρυπτογραφήσουν την έκφραση ματιών που ανήκαν σε άνδρες, η δραστηριότητα ήταν πιο έντονη στην αμυγδαλή (περιοχή που συνδέεται με τα συναισθήματα, την ενσυναίσθηση και το φόβο), καθώς και σε σημεία του εγκεφάλου που σχετίζονται με παλαιότερες εμπειρίες και συναισθήματα. Έτσι, όταν έπρεπε να καταλάβουν τι δήλωνε το βλέμμα των ανδρών, ανέτρεχαν σε δικές τους εμπειρίες, ενώ όταν έπρεπε να καταλάβουν το βλέμμα των γυναικών, σκεφτόντουσαν παρόμοιες συμπεριφορές γυναικών.

VN:F [1.9.22_1171]
Υπέρ 0
Κατά 0