Για κυβερνοπειρατεία κατηγορούν το Πεκίνο οι ΗΠΑ

1-06 2013

Για κυβερνοπειρατεία κατηγορούν το Πεκίνο οι ΗΠΑ

Κόσμος

4A4E7F253A555507EE1E03B1670AF9FD

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ επωφελήθηκε σήμερα από την παρουσία υψηλόβαθμης κινεζικής στρατιωτικής αντιπροσωπείας σε φόρουμ για την ασφάλεια στην Ασία για να κατηγορήσει το Πεκίνο ότι επιδίδεται σε ηλεκτρονική κατασκοπεία, ένα επιδεινούμενο φαινόμενο που ανησυχεί την Ουάσινγκτον.

Θέλοντας εμφανώς να ασκήσει πίεση στις κινεζικές αρχές πριν από τη σύνοδο κορυφής μεταξύ του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και του ομολόγου του Σι Τζιπίνγκ την προσεχή εβδομάδα, ο επικεφαλής του Πενταγώνου κατέστησε σαφές ότι οι δημοσιονομικές περικοπές που εφαρμόζονται στο υπουργείο του δεν θα αναθεωρήσουν τον άξονα την αμερικανικής στρατηγικής για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, που επικεντρώνεται στην ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή ώστε να αντιμετωπιστεί η άνοδος της στρατιωτικής ισχύος της Κίνας.

«Οι ΗΠΑ εξέφρασαν την ανησυχία τους για την εντεινόμενη απειλή των παρεμβάσεων στα συστήματα πληροφορικής, των οποίων ένα μέρος δείχνει να έχει σχέση με τον στρατό και την κυβέρνηση της Κίνας», δήλωσε ο αμερικανός υπουργός σε ομιλία του ενώπιον των υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Άμυνας στην Ασία με την ευκαιρία του φόρουμ για την ασφάλεια Shangri-La Dialogue που διοργανώνεται κάθε χρόνο στη Σιγκαπούρη.

Μεταξύ των αξιωματούχων εκ των οποίων πολλοί υπουργοί, ήταν κινέζοι στρατιωτικοί, ανάμεσά τους ένας από τους πέντε υπαρχηγούς του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της Κίνας, ο στρατηγός Τσι Ζιανγκουό.

«Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι χρειαζόμαστε κοινούς κατευθυντήριους κανονισμούς σε νέους τομείς», πρόσθεσε ο Χέιγκελ χαρακτηρίζοντας ωστόσο θετική την σύσταση μιας ομάδας εργασίας για το ιντερνετ μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου.

Στις αρχές Μαΐου έκθεση του Πενταγώνου προς το Κονγκρέσο κατήγγειλε μια μεγάλη εκστρατεία ηλεκτρονικής κατασκοπείας από το Πεκίνο με στόχο τη συγκέντρωση πληροφοριών για τα αμερικανικά αμυντικά προγράμματα.

Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει ήδη δηλώσει ότι θα διεξαχθούν αυστηρές συνομιλίες με τους Κινέζους για την ηλεκτρονική κατασκοπεία, ένα φλέγον θέμα που θα εξεταστεί κατά την πρώτη συνάντησή του με τον κινέζο ομόλογό του στις 7 και 8 Ιουνίου στην Καλιφόρνια.

Σε μια κεκαλυμμένη προειδοποίηση ο Χέιγκελ επανέλαβε ότι παρά τις αυτόματες περικοπές στον προϋπολογισμό του Πενταγώνου που μπορεί να φθάσουν τα 500 δισεκατομμύρια δολάρια για μια περίοδο δέκα ετών, η εξισορρόπηση των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού θα συνεχιστεί, ενώ τόνισε ότι ο αμερικανικός στρατός θα εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει περί το 40% των παγκόσμιων αμυντικών δαπανών.

Ο Χέιγκελ δήλωσε ότι βλέπει στην αύξηση των επαφών μεταξύ αμερικανών και κινέζων στρατιωτικών την ελπίδα να δοθεί «ο σαφής και προβλέψιμος χαρακτήρας των μελλοντικών στρατηγικών προθέσεων της κάθε πλευράς».

Στην ομιλία του ο αμερικανός υπουργός ζήτησε επίσης την ενίσχυση των πολυμερών περιφερειακών οργάνων ώστε να βρεθούν πραγματικές και χειροπιαστές λύσεις στα κοινά προβλήματα.

VN:F [1.9.22_1171]
Υπέρ 0
Κατά 0

Ετικέτες : | | |


Πηγή : newsbeast.gr