Δικαστική νίκη της Google για τις ψηφιακές αντιγραφές βιβλίων στις ΗΠΑ

16-11 2013

Δικαστική νίκη της Google για τις ψηφιακές αντιγραφές βιβλίων στις ΗΠΑ

Τεχνολογία

Τη δίκη για τα πνευματικά δικαιώματα των ψηφιακών βιβλίων στις ΗΠΑ κέρδισε η Google την Πέμπτη.

Σε μια απόφαση–σταθμό, το δικαστήριο που εκδίκασε την υπόθεση απεφάνθη ότι η εταιρεία δεν υποχρεούται να σταματήσει να σκανάρει και κατόπιν να μετατρέπει σε ψηφιακή μορφή εκατομμύρια βιβλία, όπως ζητούσαν οι ενάγοντες.

Η απόφαση ανοίγει το δρόμο στο γίγαντα του Διαδικτύου να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη ψηφιακή βιβλιοθήκη του κόσμου.

Το 2005, η Αμερικανική Ένωση Συγγραφέων (US Authors Guild) είχε μηνύσει την Google, υποστηρίζοντας ότι τα σχέδια της εταιρείας για δημιουργία μιας τεράστιας ψηφιακής βιβλιοθήκης παραβιάζουν μαζικά τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων. Η Ένωση ζητούσε 750 δολάρια για κάθε βιβλίο που είχε αντιγραφεί.

Στον αντίποδα, η Google υποστήριξε ότι το σχέδιό της συνιστά «δίκαιη χρήση» των βιβλίων, διότι αφορά την ανάρτηση στο Διαδίκτυο αποσπασμάτων (και όχι του συνόλου) των κειμένων.

Ο δικαστής Ντένι Τσιν δέχθηκε τον ισχυρισμό της Google και απέρριψε την προσφυγή της Ένωσης Συγγραφέων, αναφέροντας στο σκεπτικό του, ότι το σχέδιο της εταιρείας οδηγεί σε «σημαντικά δημόσια οφέλη».

Η απόφαση θα μπορούσε να αποτελέσει προηγούμενο για τη μακροχρόνια νομική μάχη μεταξύ της Google και των Αμερικανών εκδοτών και συγγραφέων.

«Είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι με τη σημερινή απόφαση», ανακοίνωσε η Google. Η Αμερικανική Ένωση Συγγραφέων γνωστοποίησε ότι θα ασκήσει έφεση.

Το χρονικό

Αρχικά, οι Αμερικανοί συγγραφείς και οι εκδότες διαπραγματεύονταν με την Google. Οι συνομιλίες αυτές είχαν οδηγήσει σε συμβιβασμό το 2008, ο οποίος προέβλεπε την καταβολή, εκ μέρους της Google, 125 εκατ. δολαρίων σε ένα ταμείο αποζημίωσης των συγγραφέων για τα έργα πνευματικής ιδιοκτησίας που θα εμφανίζονται στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη. Η συμφωνία έθετε, επίσης, περιορισμούς στη δημοσίευση του συνόλου του περιεχομένου ενός βιβλίου.

Ωστόσο, τον Μάρτιο του 2011 η συμφωνία απορρίφθηκε από δικαστήριο των ΗΠΑ, το οποίο έκρινε ότι ο συμβιβασμός δίνει στην Google ένα «de facto μονοπώλιο» στην αντιγραφή βιβλίων.

Η εξέλιξη αυτή οδήγησε τους Αμερικανούς εκδότες σε ξεχωριστή διαπραγμάτευση, η οποία κατέληξε σε συμφωνία με την Google τον Οκτώβριο του 2012. Οι όροι της συμφωνίας δεν έχουν γίνει γνωστοί.

Η δικαστική απόφαση της Πέμπτης απορρίπτει την αξίωση περί καταβολής πνευματικών δικαιωμάτων που εγείρουν οι Αμερικανοί συγγραφείς.

Τον Απρίλιο του 2013 η Google ανακοίνωσε ότι είχε σκανάρει περισσότερα από 30 εκατομμύρια έργα, τα οποία σκοπεύει να εντάξει στην ψηφιακή βιβλιοθήκη της.

VN:F [1.9.22_1171]
Υπέρ 0
Κατά 0