Επιχείρηση καθαρισμού εγκαταλειμμένης οικίας  που είχε μετατραπεί σε εστία μόλυνσης

3-07 2013

Επιχείρηση καθαρισμού εγκαταλειμμένης οικίας που είχε μετατραπεί σε εστία μόλυνσης

Τοπικά Νέα


Συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι προσπάθειες του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας της Διεύθυνσης Καθαριότητας Δήμου Βόλου, για τον καθαρισμό οικοπέδων και εγκαταλειμμένων οικιών. Από το Μάιο και εξής, οπότε και οι καιρικές συνθήκες είναι πιο επικίνδυνες (υψηλές θερμοκρασίες) γίνονται, με πρωτοβουλία της Υπηρεσίας αλλά και μετά από ενημέρωση δημοτών, συνεχείς έλεγχοι και αυτοψίες, σε όλη την έκταση του Δήμου, σε οικόπεδα και οικίες εγκαταλειμμένες, που είναι επικίνδυνες για πυρκαγιές, λόγω των χόρτων, ή αποτελούν εστίες μόλυνσης.
Πολλά από αυτά έχουν ήδη καθαριστεί από τους ιδιοκτήτες τους ή από την Υπηρεσία, εφόσον δεν υπάρχει η αναμενόμενη ανταπόκριση των ιδιοκτητών στις υποχρεώσεις τους. Οι παρεμβάσεις γίνονται από το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας, με τη συνδρομή του δυναμικού της Διεύθυνσης Καθαριότητας, και, όταν απαιτείται από τις συνθήκες, οι επιχειρήσεις καθαρισμού είναι πιο σύνθετες και εκτεταμένες, καθώς απαιτούν τη συνεργασία και άλλων, δημοτικών ή δημόσιων, Υπηρεσιών, όπως είναι το Πράσινο και η Αστυνομία.
Μια τέτοια παρέμβαση υλοποιήθηκε και την Τρίτη 2 Ιουλίου, κατά την οποία καθαρίστηκε εγκαταλειμμένη οικία με τον αύλειο χώρο της, στο τέρμα της οδού Γοργοποτάμου, ενός άκληρου συνανθρώπου μας που νοσηλεύεται κλινήρης στο Γηροκομείο Βόλου, δίνοντας, παράλληλα, τέλος και σε πάγιο αίτημα των περιοίκων, αφού η συγκεκριμένη οικία είχε καταστεί εστία μόλυνσης και χώρος συνάθροισης περιθωριακών ατόμων.
Η αντίδραση της Υπηρεσίας στο αίτημα των περιοίκων, που διατυπώθηκε, περίπου στα τέλη Μαΐου, ήταν άμεση. Για την υλοποίηση της παρέμβασης, ο υπεύθυνος του Γραφείου της Πολιτικής Προστασίας κ. Α.Μεταφτσής, μετά τον εντοπισμό του ιδιοκτήτη, προέβη σε συνεννόηση με τις κοινωνικές υπηρεσίες του Γηροκομείου Βόλου, που συνέβαλαν στη χορήγηση άδειας εκ μέρους του, ώστε να μπορεί ο Δήμος νομίμως να προχωρήσει στον καθαρισμό και τη σφράγιση της οικίας.
Η προσπάθεια αυτή έγινε με τη συντονισμένη δράση, καταρχάς, τεσσάρων δημοτικών Υπηρεσιών και συγκεκριμένα, της Διεύθυνσης Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, που διέθεσε μηχανήματα (jcb και φορτηγό) και εργατικό δυναμικό, της Διεύθυνσης Πρασίνου, που διέθεσε εργατικό δυναμικό και χορτοκοπτικά, της Τεχνικής Υπηρεσίας που διέθεσε σιδηρουργούς και ξυλουργούς για τη σφράγιση της οικίας, και ανυψωτικό μηχάνημα από το Τμήμα Ηλεκτροφωτισμού, αλλά και της ΔΕΥΑΜΒ που μερίμνησε, ώστε να μη δημιουργηθεί πρόβλημα με τη συνεχή παροχή νερού σε παρακείμενες οικίες και καταστήματα.
Πέραν αυτών, στην επιτυχία της επιχείρησης συνέβαλαν και άλλοι φορείς, που συνεργάστηκαν με τις δημοτικές Υπηρεσίες. Συνεργεία του ΟΤΕ και της ΔΕΗ μερίμνησαν, ώστε οι προβλεπόμενες εργασίες για τον καθαρισμό και τη σφράγιση της οικίας από πλευράς Δήμου να γίνουν με ασφάλεια για τους εργαζομένους και να συνεχιστεί, καθόλη τη διάρκεια της παρέμβασης, απρόσκοπτα η ομαλή λειτουργία της γειτονιάς, ενώ όλες τις εργασίες επόπτευε αστυνομικός του Α’ Α.Τ. Βόλου.
Η παρέμβαση ξεκίνησε νωρίς το πρωί και ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι της Τρίτης, ενώ συγκεντρώθηκαν και απομακρύνθηκαν άχρηστα αντικείμενα και απορρίμματα που γέμισαν δύο μεγάλα φορτηγά.
Η προσπάθεια αυτή έκλεισε από εκεί όπου είχε ξεκινήσει, δηλαδή από τις κοινωνικές υπηρεσίες του Γηροκομείου Βόλου, καθώς στέλεχος της Διεύθυνσης Καθαριότητας μετέβη και παρέδωσε στις κοινωνικές λειτουργούς αντικείμενα μνήμης που βρέθηκαν μέσα στο σπίτι (όλες τις φωτογραφίες της τριμελούς οικογένειας των άλλοτε ενοίκων).
Η αρμόδια Αντιδήμαρχος στους τομείς της Καθαριότητας και της Πολιτικής Προστασίας κ.Νατάσα Οικονόμου εξέφρασε την ικανοποίησή της για το αποτέλεσμα της επιχείρησης αυτής, εξάροντας τις προσπάθειες που κατέβαλε το προσωπικό της Υπηρεσίας και ιδιαίτερα την ευαισθησία του να συγκεντρώσει και να παραδώσει τις φωτογραφίες στον ηλικιωμένο ιδιοκτήτη της οικίας. Ήταν μία επιχείρηση που απαίτησε συνδυασμένη παρέμβαση από διάφορες δημοτικές Υπηρεσίες, σημείωσε η κ.Οικονόμου και ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν για τη συνδρομή τους στην προσπάθεια αυτή.
Τέλος, ο κ. Μεταφτσής επισήμανε ότι οι προσπάθειες της Υπηρεσίας είναι συνεχείς, όμως απαιτείται η συνεργασία και η ανταπόκριση των δημοτών, ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου.
VN:F [1.9.22_1171]
Υπέρ 0
Κατά 0