Κι όμως, πέρασαν 20 χρόνια από την κυκλοφορία αυτών των άλμπουμ

11-01 2014

Κι όμως, πέρασαν 20 χρόνια από την κυκλοφορία αυτών των άλμπουμ

Μουσική

GREEN DAY – DOOKIE (ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 1994)
Tο «Dookie» είναι το καλύτερο σε πωλήσεις άλμπουμ της μπάντας, με περισσότερα από 20 εκατομμύρια αντίτυπα να έχουν πωληθεί σε όλο τον κόσμο. Κέρδισε βραβείο Grammy ως το καλύτερο εναλλακτικό άλμπουμ το 1995 και το 2003 το «Rolling Stone» το κατέταξε στο νούμερο 193 στη λίστα με τα 500 μεγαλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών.

OASIS – DEFINITELY MAYBE (ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 1994)
Το ντεμπούτο των Oasis είναι ένα άλμπουμ που καθόρισε ένα ολόκληρο μουσικό είδος. Η λεγόμενη britpop ήταν η απάντηση στo φαινόμενο της grunge από τις ΗΠΑ, αρχικά με 
τους Suede και τους Blur. Οι Oasis ήρθαν να βάλουν τη σφραγίδα τους και να γίνουν οι κύριοι εκφαστές του είδους. Έγινε 7 φορές πλατινένιο, πούλησε περισσότερα από 17 
εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο και κατά κοινή ομολογία είναι ένα από τα καλύτερα όλων των εποχών.

PORTISHEAD – DUMMY (ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 1994)
Επίσης ντεμπούτο άλμπουμ από τους Portishead. Κέρδισε το Mercury Prize Award εκείνης της χρονιάς, κάνοντας διάσημο και δημοφιλές το μουσικό είδος της trip–hop (η περίφημη σκηνή του Bristol μαζί με τους Massive Attack).

BLUR – PARKLIFE (ΑΠΡΙΛΙΟΣ 1994)
Μαζί με το «Definitely Maybe» καθόρισαν το είδος της britpop κι έγιναν ορόσημα στην ιστορία της rock της Μ. Βρετανίας. Μετράει 4 hit singles («Girls & Boys», «End Of A Century», «Parklife» και «To The End») και πωλήσεις που το έκαναν 4 φορές πλατινένιο.

THE PRODIGY – MUSIC FOR THE JILTED GENERATION (ΙΟΥΛΙΟΣ 1994)
Άλμπουμ–απάντηση στην κατάρευση της rave σκηνής στη Βρετανία, όταν η κυβέρνηση ποινικοποίησε τα rave parties, κάτι που φαίνεται και στο κομμάτι «Their Law», αν και ο ίδιος ο Liam αρκετά χρόνια αργότερα θα παραδεχτεί ότι δεν υπήρχε πρόθεση πολιτικοποίσης του δίσκου. Ολόκληρο το δεύτερο άλμπουμ των Prodigy είναι σταθμός στην ηλεκτρονική χορευτική μουσική, επηρεάζοντας δεκάδες καλλιτέχνες μέχρι σήμερα.

NIRVANA – MTV UNPLUGGED IN NEW YORK (ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 1994)
Στις 16 Δεκεμβρίου 1993 οι Nirvana πραγματοποίησαν μια από τις πιο μνημειώδεις εμφανίσεις που έχει κάνει ποτέ συγκρότημα στην ιστορία της τηλεόρασης. Ακολουθήθηκε από αυτό το άλμπουμ, που έγινε 5 φορές πλατινένιο στις ΗΠΑ, ενώ απέσπασε κι ένα βραβείο Grammy.

VN:F [1.9.22_1171]
Υπέρ 0
Κατά 0