Κομισιόν:Κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας

30-11 2012

Κομισιόν:Κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας

Ελλάδα

Ακόμα και το θέμα της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας βάζει στο τραπέζι η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την έκθεση που έχει ετοιμάσει για την Ελλάδα.
 
Σύμφωνα με αυτή, παρά τις μειώσεις στο σκέλος των στρατιωτικών δαπανών, η Ελλάδα παραμένει στην τρίτη θέση μεταξύ των 27 κρατών – μελών με κριτήριο τις δαπάνες για άμυνα ως ποσοστό του ΑΕΠ.
 
Στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής, σημειώθηκαν σημαντικές περικοπές στις δαπάνες για την εθνική άμυνα. Το 2010 οι αμυντικές δαπάνες είχαν μειωθεί ήδη κατά 1,2% του ΑΕΠ, στο επίπεδο του 2,2% του ΑΕΠ. Παράλληλα, η τρόικα σημειώνει ότι από το 2009 και έπειτα, καταγράφεται μια σταθερή πτώση στις στρατιωτικές προμήθειες.
 
Ωστόσο όπως επισημαίνει η τρόικα η Ελλάδα συνεχίζει να είναι τρίτη μεταξύ των 27 μελών της ΕΕ στο σύνολο των στρατιωτικών δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ.
 
Γι’ αυτό και μεταξύ των προτάσεων που υποβάλει προκειμένου να μειωθούν περαιτέρω οι δαπάνες για την άμυνα, ανοίγει θέμα ακόμα και για την υποχρεωτική θητεία.
 
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «περαιτέρω μειώσεις περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα για την περίοδο 2013-2016».
 
Συγκεκριμένα, η τρόικα αναφέρει ότι «οι στρατιωτικές λειτουργικές δαπάνες και οι μισθοί και οι συντάξεις για τις ένοπλες δυνάμεις αναμένεται να μειωθούν κατά 62% και 41% αντίστοιχα μεταξύ 2009-2016, λόγω των αποφάσεων που λήφθηκαν στα προηγούμενα μεσοπρόθεσμα προγράμματα (MTFS), τις επιπρόσθετες περικοπές που περιλαμβάνονται στην έναρξη του δεύτερου προγράμματος και τις περαιτέρω μειώσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα για την περίοδο 2013-2016».
 
 
 
 
 
 
euro2day.gr
VN:F [1.9.22_1171]
Υπέρ 0
Κατά 0