Κύπρος:Ουρές στα ΑΤΜ από την απόφαση του Eurogroup

16-03 2013

Κύπρος:Ουρές στα ΑΤΜ από την απόφαση του Eurogroup

Οικονομία

590_5d6b1829aeabe9003c4cf139e605e4cbΚλιμακωτή εφάπαξ εισφορά επί των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες και συγκεκριμένα, εισφορά 9,9% για τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ σε κυπριακές τράπεζες και 6,7% για τις καταθέσεις που είναι κάτω από τις 100.000 ευρώ επιβάλλει η απόφαση του Eurogroup, που ελήφθη τα ξημερώματα ύστερα από μαραθώνιες συζητήσεις στις Βρυξέλλες.

Το μέτρο, που έχει σοκάρει τους Κύπριους και όχι μόνον, βγάζοντας τους στους δρόμους για αναλήψες από τα ΑΤΜ, θα ισχύει για τα ποσά που ανήκουν τόσο σε Κύπριους όσο και σε ξένους καταθέτες. Το μέτρο εκτιμάται ότι θα αποφέρει 5,8 δισ. ευρώ.

Η συμφωνία προβλέπει επιπλέον ότι οι τόκοι επί των καταθέσεων θα φορολογηθούν με 20-25%, ενώ ο εταιρικός φόρος στην Κύπρο θα αυξηθεί από το 10% στο 12,5%.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας του Eurogroup, ο επικεφαλής του Γερούν Ντάισελμπλουμ επεσήμανε πως η φορολογία επί των καταθέσεων που θα εφαρμοσθεί στην Κύπρο, στα πλαίσια της δανειακής συνθήκης των 10 δισ. ευρώ, δεν έχει στόχο να τιμωρηθεί η χώρα.

«Δεν τιμωρούμε την Κύπρο», ανέφερε, χαρακτηρίζοντας την φορολόγηση ως «ένα πολύ δίκαιο μέτρο για τον επιμερισμό του φορτίου».

Από την πλευρά του, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ  Γιοργκ Άσμουσεν, περιέγραψε τη φορολόγηση των καταθέσεων ως «κατάλληλο» και «ειδικά επεξεργασμένο» μέτρο για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά τις θυγατρικές των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, ο Άσμουσεν διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να ισχύσουν τα ανωτέρω μέτρα και ότι αυτές οι θυγατρικές θα απορροφηθούν από ελληνικό τραπεζικό οργανισμό. Επίσης, αποσαφηνίστηκε ότι από την εφαρμογή αυτού του μέτρου δε θα υπάρξει επιπρόσθετο κόστος για την ελληνική πλευρά και ότι δεν θα θιγεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Τρέχουν στα ΑΤΜ οι Κύπριοι

Δεκάδες καταθέτες έσπευσαν από νωρίς το πρωί στα Συνεργατικά Ιδρύματα, που λειτουργούν και το Σάββατο, για να αποσύρουν χρήματα, μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Eurogroup. Διαπίστωσαν, ωστόσο, ότι το σύστημα δεν λειτουργούσε.

Ο γενικός διευθυντής της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, Ερωτόκριτος Χλωρακιώτης, δήλωσε το ηλεκτρονικό σύστημα εξυπηρέτησης πελατών έχει «παγώσει». Ως εκ τούτου, είπε, έχουν κλείσει για σήμερα τα Συνεργατικά Ιδρύματα.

Μιλώντας στο ΡΙΚ ο κ. Χλωρακιώτης σημείωσε ότι με ψυχραιμία οι φορείς του Συνεργατικού Κινήματος θα προσπαθήσουν να χειριστούν τις εξελίξεις μετά τη συμφωνία Eurogrup – Κύπρου.

Επρόσωπος της Λαϊκής Τράπεζας, εξάλλου, δήλωσε ότι το σύστημα με τις πιστωτικές κάρτες λειτουργεί κανονικά.

Μεταφέρουν χρήματα στα κατεχόμενα!

Πανικός επικρατεί στην Κύπρο, μετά την απόφαση-σοκ του Eurogroup για εισφορά στις τραπεζικές καταθέσεις, όπως μεταφέρουν οι συνάδελφοι από τη Μεγαλόνησο, με τους καταθέτες να θέλουν να μεταφέρουν τα χρήματά τους στα κατεχόμενα!

 

Λεμεσός: Με την μπουλντόζα στην τράπεζα 

Σοκ προκάλεσε στους πολίτες της Κύπρου η απόφαση του Eurogroup. Ένας από αυτούς επιχείρησε να μπει με εκσκαφέα σε τράπεζα της Λεμεσού.

Δείτε το βίντεο από το ΡΙΚ.

 

 

 

Στουρνάρας: Εξαιρούνται τα υποκαταστήματα στην Ελλάδα

Ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με δήλωση του υποστηρίζει ότι οι καταθέσεις στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα  εξαιρούνται από την απόφαση του Eurogroup.

«Από την απόφαση του Eurogroup σχετικά με την Κύπρο εξαιρούνται ρητώς οι καταθέσεις στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και διασφαλίζεται απολύτως η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».

Λαγκάρντ: Θα βοηθήσουμε την Κύπρο

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, σε γραπτή δήλωσή της, χαιρετίζει τη συμφωνία που επετεύχθη στο  Eurogroup για την Κύπρουπογραμμίζοντας ότι θα προτείνει στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ να συμβάλει στη χρηματοδότηση του πακέτου.

«Χαιρετίζω τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα για την αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων της Κύπρου» επισημαίνει η κ. Λαγκάρντ, τονίζοντας ότι «το ΔΝΤ πάντα έλεγε ότι θα υποστηρίξει μια λύση που θα είναι βιώσιμη, που θα χρηματοδοτείται πλήρως και η οποία θα διαθέτει την κατάλληλη κατανομή των βαρών».

Καταλήγοντας, η επικεφαλής του ΔΝΤ αναφέρει: «Πιστεύω ότι η συμφωνία – πακέτο πληροί αυτούς τους τρεις στόχους. Σε αυτή τη βάση, έχω την πρόθεση να προβώ σε σύσταση προς το Διοικητικό Συμβούλιό μας, το ΔΝΤ να συμβάλει στη χρηματοδότηση του πακέτου».

Τσαγκάρης: Δημεύουν καταθέσεις

«Δημεύουν τις καταθέσεις στην ουσία» είπε στην εκπομπή των Ακη Παυλόπουλου-Μάνου Νιφλή στον Real FM ο οικονομολόγος Δημήτρης Τσαγκάρης,αναφερόμενος στην απόφαση του Γιούρογκρουπ για την Κύπρο.

Παπαδημούλης: Τους έκαψαν…

"Από τη ΝΔ έλεγαν πέρσι στους ψηφοφόρους να βγάλουν τα ευρώ στην Κύπρο μην έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ", σχολιάζει στο twitter ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης για την απόφαση του Eurogroup για τις κυπριακές τράπεζες, βάσει της οποίας θα υπάρχει πια εφάπαξ εισφορά στις καταθέσεις στις τράπεζες της Κύπρου επί κυπριακού εδάφους. 

ΑΚΕΛ: Η Ευρώπη λειτούργησε με εκδικητική μανία

Ο γενικός γραμματέας του AΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, δήλωσε ότι "η κυβέρνηση φέρει ακεραία την ευθύνη για τις εξελίξεις στην οικονομία, διότι αντί να επιλέξει τον δρόμο της συλλογικότητας, επέλεξε μοναχικό δρόμο".

Μιλώντας στο ΡΙΚ για την απόφαση του Eurogroup, ο κ. Κυπριανού είπε πως στο κόμμα του δεν έχουν λάβει καμιά επίσημη ενημέρωση για τα αποτελέσματα και πως ό,τι ξέρουν, το έμαθαν από το διαδίκτυο και τα μέσα ενημέρωσης.

Οι πιέσεις, συνέχισε ο κ. Κυπριανού, άρχισαν από τις 7 Δεκεμβρίου 2012, όταν "απαιτούσαν από την προηγούμενη κυβέρνηση σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις και κούρεμα των καταθέσεων, αλλά εκείνη αντιστάθηκε".

Σημείωσε ακόμη πως ο κ. Αναστασιάδης και η κυβέρνησή του έλεγαν ότι "αυτά τα πράγματα δεν θα τα αποδέχονταν και όμως τώρα τα αποδέχθηκαν και δεν κατάφεραν να τα εμποδίσουν".

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ υποστήριξε πως αυτές οι εξελίξεις θα είναι καταστροφικές για την οικονομία.

Αναφερόμενος, δε, στη στάση των Ευρωπαίων υποστήριξε πως "στην ουσία επιβάλλουν την πολιτική τους άποψη με εκδικητικό τρόπο". Λειτούργησαν, είπε, με εμμονές και εκδικητική μανία, διότι η Κύπρος έχει καλό βιοτικό επίπεδο και προσέγγισε ξένα κεφάλαια, που εποφθαλμιούσαν οι ίδιοι.

Έχασε την πτήση ο Αναστασιάδης 

Καθυστερημένα θα επιστρέψει στην Κύπρο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, αφού έχασε την πτήση και δε θα επιστρέψει στις 2.30 το μεσημέρι στην Κύπρο.

Ο πρόεδρος θα αναχωρούσε το πρωί από Βρυξέλλες και θα ταξίδευε μέσω Αυστρίας, πλέον όμως αναζητείται άλλη πτήση για επιστροφή στην Κύπρο.

Συνεπώς δεν αναμένεται να επιστρέψει στην Κύπρο πριν τις 5 μ.μ. και έτσι ηέκτακτη σύσκεψη των υπουργών της κυβέρνησης, αναβάλλεται.

ΒΙΝΤΕΟ: Οδυνηρή συμφωνία για την Κύπρο

Μαύρα σύννεφα εμφανίστηκαν πάνω από την Κύπρο η οποία δεσμεύτηκε σε μια σειρά επώδυνων μέτρων, τα οποία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων έκτακτη εισφορά που ισοδυναμεί με κούρεμα των καταθέσεων. Δείτε το βίντεο του ANT1.

 

 

 

Δημοψήφισμα ζητάει ο Λιλλήκας 

 

Ο πρώην υπουργός Γιώργος Λιλλήκας έκανε λόγο για Βατερλό της κυβέρνησης σχετικά με τη συμφωνία που επήλθε με την τρόικα.

 

«Η συμφωνία στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση με την Τρόικα οδηγεί στην καταστροφή. Πρόκειται για βατερλό. Ο πρόεδρος κ. Αναστασιάδης και η κυβέρνηση του αποδείχθηκαν τελικά ανίκανοι να υπερασπιστούν τα εθνικά μας συμφέροντα. Ο κύριος Αναστασιάδης πρόδωσε μέσα σε δεκαπέντε μέρες την εντολή που πήρε από τους πολίτες».

 

Παράλληλα ο κ.Λιλλήκας, κάλεσε τους πολίτες σε μαζικές κινητοποιήσεις ενώ ανέφερε πως η μόνη λύση είναι το δημοψήφισμα.

 

 

ΒΙΝΤΕΟ: Αναστατωμένοι οι πολίτες του Κύπρου

Αναστατωμένοι και ένα βήμα πριν το πανικό βρίσκονται οι πολίτες της Κύπρου μετά την απόφαση του Eurogroup για την έκτακτη εισφορά στις καταθέσεις. Από νωρίς το πρωί έχουν σχηματιστεί ουρές στα ΑΤΜ τραπεζών με τους πολίτες να κατακεραυνώνουν την πολιτική ηγεσία. Δείτε δηλώσεις Κυπρίων από το ΡΙΚ:

 

 

 

 

Ο Λοβέρδος για Σαμαρά και Στουρνάρα

"Oφείλουν τώρα αμέσως ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών να δώσουν εξηγήσεις", twittάρει ο Ανδρέας Λοβέρδος.

 

 

ΒΙΝΤΕΟ-Οι δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων για την Κύπρο

Αίσθηση σε όλη την Ευρώπη έχει προκαλέσει η απόφαση του Eurogroup για εφάπαξ εισφορά στις τραπεζικές καταθέσεις. Δείτε τι δήλωσαν Ντάισελμπλουμ, Σαρρή, Ρεν και Λαγκάρντ.

 

 

 

ΒΙΝΤΕΟ – Κύπρος: Βαρύ κατηγορώ από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

"Δεν έκανε διαβούλευση, δεν μπήκε καν στον κόπο να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα", κατηγόρησε τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη ο γενικός γραμμετέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού για τηναπόφαση του Eurogroup περί έκτακτης εισφοράς στις καταθέσεις
Ο πρώην υπουργός Γιώργος Λιλλήκας έκανε λόγο για εθνική καταστροφή, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης είπε: "Η Ευρώπη ενταφίασε της αρχή της κοινοτικής αλληλεγγύης και η κυπριακή κυβέρνηση παραδόθηκε άνευ όρων και υπέκυψε στον ωμό εκβιασμό". 

 

 

ΒΙΝΤΕΟ: Φωτίου- Δικαιολογημένες οι αντιδράσεις του κόσμου

Δικαιολογημένες χαρακτηρίζει τις αντιδράσεις των πολιτών στην Κύπρο ο Υπουργός Άμυνας της Μεγαλονήσου Φώτης Φωτίου. Ωστόσο δηλώνει στο ΡΙΚ ότι τόσο οι πολιτικές δυνάμεις όσο και οι κοινωνικοί εταίροι πρέπει να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους. Δείτε τη συνέντευξη του κ. Φωτίου στο ΡΙΚ.

 

 

 

ΒΙΝΤΕΟ-Ομήρου:Καταστροφικά τα μέτρα

 

Καταστροφικά χαρακτήρισε τα μέτρα που αποφασίστηκαν για την Κύπρο στο Eurogroup o Πρόεδρος της Βουλής της Μεγαλονήσου Γιαννάκης Ομήρου. «Τα μέτρα δεν σώζουν την οικονομία αλλά ταπεινώνουν το λαό» δήλωσε ο κ. Ομήρου στο ΡΙΚ. Δείτε το βίντεο από το ΡΙΚ.

 

 

ΒΙΝΤΕΟ: ΕΔΕΚ- Παράδοση άνευ όρων

 

«Η Κυπριακή κυβέρνηση παραδόθηκε άνευ όρων στις εξωφρενικές απαιτήσεις του Eurogroup» υποστήριξε ο γενικός γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης. Δείτε το βίντεο από το ΡΙΚ.

 

 

ΒΙΝΤΕΟ-Συλλούρης: Να απαλλαγούμε από την τρόικα

 

Εναλλακτικές προτάσεις ώστε η Κύπρος να απαλλαγεί από την τρόικα υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρξουν ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης. Δείτε το βίντεο του ΡΙΚ.

 

 

 

Συζήτηση στο ΑΚΕΛ για δημοψήφισμα

 

Δεν αποκλείεται το ΑΚΕΛ να θέσει και θέμα διεξαγωγής δημοψηφίσματος επί της πολιτικής συμφωνίας για οικονομική στήριξη της Κύπρου, που ελήφθη στο Eurogroup.

 

Το θέμα αναμένεται να τεθεί στην αυριανή έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού. Σημείωσε πως στη συνεδρίαση θα μελετηθούν διάφορα ενδεχόμενα, ακόμα και πιθανή έξοδος της Κύπρου από το ευρώ, αρνούμενος, ωστόσο, να δώσει περαιτέρω πληροφορίες.

 

 Νωρίτερα, θα συνέλθει το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος, ενώ σήμερα συνεδρίασε η γραμματεία της Κεντρικής Επιτροπής και ανέλυσε τα δεδομένα.

 

 Όπως δήλωσε ο κ. Κυπριανού, το ΑΚΕΛ εκφράζει δυσφορία για «τον εκδικητικό και νεοαποικιακό τρόπο, με τον οποίο αντιμετώπισε η τρόικα το θέμα της Κύπρου». Επέκρινε, δε, τον Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη και την κυβέρνηση ότι «επέλεξαν μοναχική πορεία σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για τον κυπριακό λαό και τον τόπο», ενώ, όπως σημείωσε, από μια πρώτη ανάγνωση τα αποτελέσματα είναι καταθλιπτικά και «η κυβέρνηση υποχώρησε ατάκτως από τις προεκλογικές και τις μετεκλογικές δεσμεύσεις της».

 

 «Απαράδεκτους» χαρακτηρίζει, εξάλλου, και το συμπολιτευόμενο ΔΗΚΟ «τους εκβιασμούς, που ασκήθηκαν σε βάρος της Κύπρου, από διάφορους παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

 

 Σε ανακοίνωσή του, το κόμμα τονίζει την ανάγκη να αποφευχθεί κλίμα πανικού και να υπάρξει ψύχραιμη και αποφασιστική διαχείριση της κατάστασης και προσθέτει ότι, πριν διαμορφωθούν πολιτικές τοποθετήσεις επί του περιεχομένου της συμφωνίας, πρέπει να προηγηθεί η απαραίτητη ενημέρωση.

 

 Το Κίνημα Οικολόγων θα εξετάσει την κατάσταση της οικονομίας στην πολιτική επιτροπή, δήλωσε ο βουλευτής του κόμματος Γιώργος Περδίκης και τόνισε πως χρειάζεται πλήρης ενημέρωση για το πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα και ποιο είναι το ακριβές περιεχόμενο των δεσμεύσεων της κυπριακής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων.

 

Θέμα χρόνου η απορρόφηση των κυπριακών τραπεζών

 

Μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται τα υποκαταστήματα των Κυπριακών τραπεζών που βρίσκονται στην Ελλάδα να απορροφηθούν από κάποιον ελληνικό όμιλο έτσι ώστε να κλείσει οριστικά η κάθε εστία ανησυχίας, όπως περιγράφεται στην απόφαση του Eurogourp.

 

Οι διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη ενώ το πιθανότερο είναι η απορρόφηση να γίνει από το νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το οποίο έχει εξυγιανθεί και ανακεφαλαιοποιηθεί.

 

Ωστόσο εφόσον η απόσχιση και «πώληση» των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων των Κυπριακών τραπεζών διενεργηθεί εντός του Σαββατοκύριακου, πριν δηλαδή τη νομοθέτηση της εισφοράς από την Κυπριακή Βουλή, εξασφαλίζεται η μετάβασή τους στο ΤΕΚΕ και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας.

 

Ακόμη και στην περίπτωση που δεν συμβεί αυτό για να ισχύσει η έκτακτη εισφορά και επί των καταθέσεων στα εν Ελλάδι υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών θα πρέπει, σύμφωνα με έγκριτους νομικούς κύκλους, να υπάρξει απόφαση της Ελληνικής Βουλής.

 

Σημειώνεται ότι η Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος αποτελεί θυγατρική της CPB και επομένως υπάγεται στο Ελληνικό Δίκαιο και δεν ισχύει η εισφορά επί των καταθέσεων, ενώ αντίθετα η εισφορά ισχύει για όσους είχαν καταθέσεις στις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στην Κύπρο.

 

Ως επικρατέστερη λύση, αυτή τη στιγμή, για την εισφορά των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων των Κυπριακών τραπεζών είναι το νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

 

Η λύση που συζητούν Ελλάδα και Κύπρος στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup είναι να αποσχισθεί και πωληθεί σε ελληνική τράπεζα ή σε τράπεζες το εν Ελλάδι χαρτοφυλάκιο των κυπριακών τραπεζών.

 

Σύμφωνα με τις δηλώσεις Ασμουνσεν της ΕΚΤ η συμφωνία θα προχωρήσει με τρόπο ώστε μια ελληνική τραπεζική οντότητα να αγοράζει το ενεργητικό και τις υποχρεώσεις των υποκαταστημάτων των Κυπριακών τραπεζών, και αυτό θα γίνει χωρίς να επηρεάζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. «Δεν θα προχωρήσουμε στη δημιουργία μιας θυγατρικής που θα χρειάζεται ανακεφαλαιοποίηση, μια ελληνική τράπεζα θα τα αγοράσει», ξεκαθάρισε ο Άσμουνσεν.

 

Κυπριανού: Αποφράδα ημέρα…

Σε δηλώσεις του στον Real fm ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα αποφράδα για την Κύπρο και τις αποφάσεις του Eurogroup καταστροφικές για την οικονομία.

 

 

 

Χατζημαρκάκης: "Ιφιγένειες" οι Κύπριοι πολίτες

Ανταποδοτικές εγγυήσεις προς τους καταθέτες που επηρεάζονται από την απόφαση της ΕΕ περί Κύπρου πρέπει να εξετάσει η κυβέρνηση της Λευκωσίας, δηλώνει ο ευρωβουλευτής των Γερμανών Φιλελευθέρων Δημοκρατών, Γιώργος Χατζημαρκάκης με ανακοίνωση που εξέδωσε πριν λίγο.

 

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στις εξελίξεις για την Κύπρο, ο κ.Χατζημαρκάκης δήλωσε ότι "για άλλη μια φορά οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Οι πολίτες της Κύπρου γίνονται Ιφιγένειες προκειμένου να γίνει εφικτή η διάσωση της εθνικής τους οικονομίας. Οι στιγμές είναι όμως κρίσιμες και γιαυτο συστήνω ψυχραιμία και νηφαλιότητα στον κόσμο της Κύπρου".

 

Όπως σημειώνει, "η Κύπρος είχε περιέλθει σε μια δεινή οικονομική κατάσταση λόγω της κρίσης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και είναι δεδομένο ότι κάποια λύση θα έπρεπε να εξευρεθεί. Επιλέχθηκε όμως η βέλτιστη λύση; Κανείς δεν είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να το πει.

 

Η Κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα και συνδυαστικά να μελετήσει ανταποδοτικές εγγυήσεις προς τους καταθέτες που επηρεάζονται. Η λύση ενός ομολόγου επταετούς διάρκειας συνδεδεμένη με τα έσοδα από το φυσικό αέριο μπορεί να εξασφαλίσει τις απαραίτητες εγγυήσεις στους καταθέτες που επηρεάζονται για την επιστροφή του απολεσθέντος εισοδήματος σε βάθος χρόνου".

 

Ο κ.Χατζημαρκάκης καλεί "την Κυπριακή Κυβέρνηση κατά τη διάρκεια των κρίσιμων διαβουλεύσεων του επόμενου σαρανταοκταώρου να μην εξετάσει το θέμα μονοδιάστατα. Δεν υπάρχουν μόνο οι απαιτήσεις της Τρόικας, για αυτό και πρέπει να εξεταστούν αντισταθμιστικές εγγυήσεις προς τους επηρεαζόμενους καταθέτες. Μόνο έτσι θα αποφευχθεί ο πανικός και θα συγκρατηθεί το ενδεχόμενο ρεύμα φυγής καταθέσεων στο εξωτερικό, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη ρευστότατα των τραπεζών της Κύπρου. Είναι παράλογο οι θεσμικοί παράγοντες της Ε.Ε. να αξιώνουν τέτοια μέτρα από τη μαρτυρική μεγαλόνησο. Εκφράζω τη συμπαράσταση μου στο Κυπριακό λαό", καταλήγει η δήλωσή του.

 

ΒΙΝΤΕΟ-Κραυγή απόγνωσης από την Κύπρο

 

Απεγνωσμένοι δηλώνουν οι Κύπριοι πολίτες μετά την απόφαση του Eurogroup που προβλέπει έκτακτη εισφορά στις τραπεζικές καταθέσεις. Δείτε δηλώσεις από το Simga.

 

 

Ετοιμάζει διάγγελμα ο Αναστασιάδης

Διάγγελμα για το πακέτο διάσωσης θα απευθύνει αύριο ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, θα απευθύνει αύριο διάγγελμα σχετικά με το πακέτο διάσωσης που συμφωνήθηκε νωρίτερα σήμερα στο Eurogroup, αναφέρεται σε Δελτίο Τύπου της προεδρίας.

 

ΒΙΝΤΕΟ-Οργή και πανικός για τις καταθέσεις

Οργή και πανικός συνθέτουν το σκηνικό στην Κύπρο με χιλιάδες πολίτες να συρρέουν από τα ξημερώματα στις τράπεζες, προκειμένου να αποσύρουν τις καταθέσεις τους…

Όταν διαπίστωσαν ότι δεν μπορούν να σηκώσουν παρά μόνο 600 ευρώ, κάποιοι επιχείρησαν ακόμη και με μπουλντόζα να εισβάλλουν σε υποκατάστημα τράπεζας…

Δείτε το βίντεο από τον ALPHA:

 

 

 

 

 

 

enikos.gr

VN:F [1.9.22_1171]
Υπέρ 0
Κατά 0