Νέα δομή στο ΠΑΣΟΚ προωθεί ο Βενιζέλος

14-01 2013

Νέα δομή στο ΠΑΣΟΚ προωθεί ο Βενιζέλος

Πολιτική

590_b79d53185bc5079d279aa4a6cf129150Νέα δομή στο ΠΑΣΟΚ προωθεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος, θέτοντας τέλος στις αλλαγές που είχε εμφανίσει ως τομή ο Γιώργος Παπανδρέου.
Σύμφωνα με το Σχέδιο Καταστατικού που ενόψει του Συνεδρίου ολοκληρώθηκε στην Ιπποκράτους -με επικεφαλής της αντίστοιχης Επιτροπής τον Χρήστο Πρωτόπαπα- αποτελούν παρελθόν οι καινοτομίες της περιόδου του πρώην Προέδρου, όπως η θεσμική εκπροσώπηση στα όργανα, ο μεγάλος αριθμός των μελών τους κ.ο.κ.

Έτσι στο εξής:

– Όλα τα όργανα θα είναι στο σύνολό τους εκλεγμένα.

– Το Εθνικό Συμβούλιο, που πιθανότατα θα μετονομαστεί Κεντρική Επιτροπή, θα είναι πλέον ολιγομελής, αφού θα αποτελείται σύμφωνα με το σχέδιο από 120 μέλη (το σημερινό Εθνικό Συμβούλιο ξεπερνούσε τα 500), ενώ θα συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα.

– Το Πολιτικό Συμβούλιο, που θα εκλέγεται από το Εθνικό Συμβούλιο ή, αν μετονομαστεί, την Κεντρική Επιτροπή, θα αποτελείται πλέον από 15 μέλη, αντί 21 που αριθμεί σήμερα.

– Αντίστοιχα θα εκλέγονται οι Νομαρχιακές και Περιφερειακές Επιτροπές κ.ο.κ.

Από τη βάση

Εκείνο που δεν αλλάζει, τουλάχιστον προς το παρόν, είναι ο τρόπος εκλογής Προέδρου, ο οποίος θα εξακολουθήσει να εκλέγεται με καθολική ψηφοφορία όλων των μελών. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρχαν σκέψεις ακόμα και για εκλογή του Προέδρου από το Συνέδριο, κάτι τέτοιο όμως εκτιμήθηκε πως ίσως στην παρούσα φάση θεωρηθεί ως αδυναμία του Ευ. Βενιζέλου.

Με τις αλλαγές στο Καταστατικό η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να σηματοδοτήσει πως θα αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας του κόμματος και πως θα υπάρξει πλέον εσωκομματική δημοκρατία, κάτι που για πολλούς στην Ιπποκράτους δεν ίσχυε επί θητείας του Γιώργου Παπανδρέου. Ο ίδιος ο Ευ. Βενιζέλος άλλωστε θέλει με την αλλαγή του Καταστατικού να σηματοδοτήσει ότι θα λειτουργεί διαφορετικά απ’ ότι ο προκάτοχός του. Μένει βεβαίως να δούμε αν και πώς θα αντιδράσει στις αλλαγές ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Εμπλοκή» με Θέσεις, Πρόγραμμα

Πάντως, αντιθέτως με το Καταστατικό, να καθυστερούν δείχνουν τα σχέδια Προγράμματος και Θέσεων, που θα αποτελέσουν κείμενα διαλόγου και συζητήσεων ενόψει του Συνεδρίου που θα διεξαχθεί από τις 28 Φεβρουαρίου έως τις 3 Μαρτίου.

 

 

 

 

real.gr

 

VN:F [1.9.22_1171]
Υπέρ 0
Κατά 0