590_82da6455fbe1a49f2c8a33a0185246cd
Οκτώ ολόκληρους μήνες η «καυτή πατάτα» της λίστας Λαγκάρντ παρέμεινε κρυμμένη στο συρτάρι του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, με τις κινήσεις του τότε «τσάρου» της οικονομίας να έχουν προκλητικά αργούς ρυθμούς, μέχρι την αποχώρησή του από το υπουργείο Οικονομικών στον ανασχηματισμό του Ιουνίου του 2011. Η Realnews φέρνει στο φως ολόκληρη την κατάθεση του νομικού του συμβούλου Αναστάσιου Μπάνου, που «καίει» τον πρώην υπουργό Οικονομικών, καθώς, όπως περιγράφει, γινόταν μία κίνηση το… τετράμηνο για την αξιοποίηση της επίμαχης λίστας, παρότι ήταν σαφές ότι είχε τεράστιο φορολογικό ενδιαφέρον.

Όπως έχει ήδη παραδεχθεί ο Γ. Παπακωνσταντίνου, πήρε στα χέρια του το CD με τους λογαριασμούς στην HSBC στις αρχές Οκτωβρίου του 2010. Τέσσερις μήνες μετά, στο τέλος Ιανουαρίου του 2011, γίνεται σύσκεψη στο γραφείο του υπουργού, στην οποία αναφέρεται με λεπτομέρειες στην κατάθεσή του ο Αν. Μπάνος. Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο τότε γενικός γραμματέας του υπουργείου Ηλίας Πλασκοβίτης, ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης και η διευθύντρια του γραφείου του Γ. Παπακωνσταντίνου, Χρύσα Χατζή. Όπως επισημαίνει ο Αν. Μπάνος, μέχρι τότε είχαν δοθεί μόνο ορισμένα ονόματα για έλεγχο στον Γ. Καπελέρη. Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Του είχαν δοθεί κάποια ονόματα προκειμένου να διαπιστωθεί και να αξιολογηθεί αν τα στοιχεία παρουσίαζαν ενδιαφέρον φορολογικό. Δεν του είχε δοθεί το ψηφιακό μέσο, αλλά ονόματα που περιλαμβάνονταν εκεί. Ο έλεγχος που είχε διενεργήσει ο κ. Καπελέρης έδειξε ότι τα δηλωθέντα εισοδήματα δεν δικαιολογούσαν το ύψος των φερόμενων καταθέσεων στην ελβετική τράπεζα». Παρά το γεγονός, όμως, ότι από το φορολογικό προφίλ των δέκα μόνο προσώπων που ήλεγξε ο Γ. Καπελέρης προέκυπτε όργιο φοροδιαφυγής, η λίστα… ξανακρύφτηκε στο συρτάρι του Γ. Παπακωνσταντίνου, που ροκάνιζε χρόνο με διαδικαστικά θέματα. 

Καμία εντολή

O Γ. Καπελέρης, όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος, ουδέποτε πήρε εντολή ελέγχου του συνόλου των στοιχείων, αλλά ούτε και τη λίστα στα χέρια του. Στη συγκεκριμένη σύσκεψη του Ιανουαρίου του 2011, όπως αποκαλύπτει ο Αν. Μπάνος, αφού συζητήθηκε η προοπτική διακρατικής συμφωνίας με την Ελβετία για την παροχή στοιχείων, τέθηκε το θέμα αξιοποίησης της λίστας και το ενδεχόμενο να ζητηθεί δικαστική συνδρομή από τις ελβετικές Αρχές, το οποίο δεν προκρίθηκε, καθώς δεν είχαν προκύψει ποινικά αδικήματα. Συγκεκριμένα, αναφέρει ο Αν. Μπάνος: «Τα στοιχεία αυτά καθαυτά δεν μπορούσαν από μόνα τους να αποτελέσουν μοναδική βάση για επιβολή φόρου. Μπορούσαν, όμως, και έπρεπε να αποτελέσουν βάση για τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου, προκειμένου να διαπιστωθεί αν αντιστοιχούσαν σε δηλωθέντα και φορολογηθέντα εισοδήματα. Ρωτήθηκα για το ποιο όργανο μπορούσε να κάνει αυτό τον έλεγχο. Η απάντησή μου ήταν ότι ο έλεγχος μπορούσε να διενεργηθεί είτε από το ΣΔΟΕ είτε από ειδικό κλιμάκιο ελέγχου».

Η απόφαση 

Παρά τη σαφή εισήγηση του νομικού του συμβούλου, όμως, ο υπουργός περιορίστηκε στην απόφαση «ναι, να διενεργηθεί έλεγχος» στα στοιχεία, αλλά, όπως τονίζει ο Αν. Μπάνος, θα αποφάσιζε ο ίδιος… αργότερα αν τον έλεγχο θα έκανε το ΣΔΟΕ ή το κλιμάκιο ελέγχου. Για να λάβει τη σχετική απόφαση ο υπουργός χρειάστηκε να περάσει άλλο ένα τετράμηνο, με τη λίστα να παραμένει πάντα στο συρτάρι του, την ώρα που θα μπορούσε να έχει αποφέρει τα πρώτα έσοδα στα κρατικά ταμεία. Ο Αν. Μπάνος ενημέρωσε, όπως του είπε ο υπουργός, τον γενικό διευθυντή Ελέγχου για τις διατάξεις που αφορούσαν τη σύσταση ειδικών κλιμακίων, αλλά δεν έγινε καμία άλλη ενέργεια. Λίγες ημέρες πριν από την αλλαγή σκυτάλης στο υπουργείο Οικονομικών, τον Ιούνιο του 2011, ο Αν. Μπάνος ρώτησε αν υπήρχε κάποια εξέλιξη, για να πάρει την απάντηση από τον Γ. Παπακωνσταντίνου ότι η λίστα «θα» δοθεί στο ΣΔΟΕ. «Λίγο πριν φύγει ο κ. Παπακωνσταντίνου, και αφού είχε τοποθετηθεί στη θέση του ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ ο κ. Διώτης, τον ρώτησα από περιέργεια τι είχε κάνει και τι θα έκανε με τα στοιχεία και μου απάντησε ότι “θα τα στείλω στον κ. Διώτη”, όταν δε αργότερα, και μετά τον ανασχηματισμό, στο περιθώριο συσκέψεως στο ΥΠΕΧΩΔΕ με αντικείμενο την τακτοποίηση αυθαιρέτων, ερώτησα αν όντως είχε διαβιβάσει τα στοιχεία στο ΣΔΟΕ, μου απάντησε καταφατικά». Κλείνοντας την κατάθεσή του στους Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη, ο Αν. Μπάνος τονίζει ότι ο ίδιος ουδέποτε είχε οπτική επαφή με τα στοιχεία που περιέχονταν στο ψηφιακό αρχείο και ότι ποτέ ξανά δεν συζήτησε, δεν άκουσε και δεν ερωτήθηκε σχετικά με τη λίστα. «Ουδέποτε συζήτησα το θέμα με τον κ. Διώτη ή με τον κ. Βενιζέλο ή με τον κ. Σαχινίδη ή με τον κ. Ζανιά. Ούτε και με τον κ. Καπελέρη, πλην της συμμετοχής στην παραπάνω συζήτηση. Αφενός μεν διότι τελούσα υπό την πεποίθηση ότι τα στοιχεία βρίσκονται στο ΣΔΟΕ, όπως και άλλα παρόμοιας φύσης στοιχεία, αφέτερου δε διότι δεν ήταν στα καθήκοντά μου να ενημερώνω για τέτοια ζητήματα τους υπουργούς».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΥΤΟΥΣΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΝ. ΜΠΑΝΟΥ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

real.gr

VN:F [1.9.22_1171]
Υπέρ 0
Κατά 0