Ο Γιάννης Τσιμιτσέλης στο Newpost: «Μας έκοψαν την παράσταση λόγω γυμνού. Είναι βλακώδες»!

5-07 2013

Ο Γιάννης Τσιμιτσέλης στο Newpost: «Μας έκοψαν την παράσταση λόγω γυμνού. Είναι βλακώδες»!

Life style


Όταν η Τέχνη εγκλωβίζεται σε νεοπουριτανισμούς που ευνοούν τις διακρίσεις κάθε είδους, τότε αδυνατεί να επιτευχθεί ο ρόλος αυτής. «Οι Άνδρες έτοιμοι για όλα» είναι αδιαμφισβήτητα η κωμωδία της χρονιάς: προσφέρουν ποιοτικό γέλιο, έξυπνες ατάκες και θίγουν μέσω του έργου κοινωνικά ζητήματα που απασχολούν τον σύγχρονο πολίτη.
Η πετυχημένη θεατρική διασκευή με την υπογραφή των έμπειρων Παπαθανασίου – Ρέππα έχει αρχίσει ήδη την καλοκαιρινή της περιοδεία, σημειώνοντας μεγάλη μέχρι στιγμής προσέλευση κοινού.
Στα πλαίσια του 32ο Φεστιβάλ Πάτρας του Οργανισμού Καλλιτεχνικών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων θα δίνονταν δύο παραστάσεις στις 6 και 7 Αυγούστου στο Αρχαίο Ωδείο Πάτρας. Εντούτοις, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του ΥΠΠΟ θεώρησε πρέπον να μην προβεί στην τελική έγκριση της παράστασης, παρότι αυτή είχε ανακοινωθεί ήδη σε όλα τα τοπικά Μέσα, προφασιζόμενο μια γυμνή σκηνή στο τέλος αυτής, που όπως υποστήριξαν, «δεν συνάδει με το συνολικό ύφος του αρχαίου χώρου».
Ο Γιάννης Τσιμιτσέλης εμφανώς δυσαρεστημένος με το αποτέλεσμα, μας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ήθελα να παίξω στα μέρη που μεγάλωσα, ωστόσο κάποιοι μας το απαγόρευσαν εξηγώντας μας πως οι ημίγυμνες σκηνές που υπάρχουν μέσα στην παράσταση δεν συμβαδίζουν με τον αρχαίο χώρο. Μιλάμε για έναν επιλεκτικό ρατσισμό με πολιτικές προεκτάσεις. Μόνο ως βλακώδες μπορώ να το χαρακτηρίσω. Η παράστασή μας έχει παιχτεί παντού και δεν υπήρξε καμία ένσταση, έρχονται παιδιά και τη βλέπουν. Δεν κάνουμε τίποτα μεμπτό που να αξίζει αυτή τη συμπεριφορά».
Μάλιστα όπως μας διευκρίνισε, οι άνδρες πρωταγωνιστές της παράστασης δεν μένουν πάνω στη σκηνή εντελώς γυμνοί, αλλά φορούν ένα κόκκινο εσώρουχο.
Το γυμνό είναι αυτόνομη μορφή Τέχνης, αποδεκτής και επιθυμητής. Τις περισσότερες φορές εξυπηρετεί τους σκοπούς της παράστασης, και στη συγκεκριμένη στόχο έχει να εκμαιεύσει στον θεατή το αβίαστο, υπερθετικό γέλιο. Άλλωστε η ίδια η Τέχνη πρέπει να είναι γυμνή από ταμπού, στερεοτυπικές αντιλήψεις, και εμμονές. Ωστόσο, εν έτει 2013 φαίνεται πως υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που σοκάρονται από ένα γυμνό σώμα και όχι από την προκλητική -στα όρια της αντιαισθητικότητας- γύμνια της κοινωνίας μας…
Φανή Πλατσατούρα

VN:F [1.9.22_1171]
Υπέρ 0
Κατά 0