Ο μύκητας TR4 στις μπανάνες απειλεί 400 εκ. ανθρώπους!

12-04 2014

Ο μύκητας TR4 στις μπανάνες απειλεί 400 εκ. ανθρώπους!

Υγεία

Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών μπροστά στον κίνδυνο καταστροφής της καλλιέργειας μπανάνας, η οποία αποτελεί τη βασικότερη τροφή για περίπου 400 εκατομμύρια ανθρώπους στη Λατινική Αμερική, στην Αφρική και στην Ασία!  


 Η αιτία του κακού είναι ένας μύκητας: Ο «tropical race 4» (TR4), που αρχικώς εμφανίστηκε στην Ινδονησία και εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς όπου υπάρχουν φυτείες μπανάνας. Επί του παρόντος, ο μύκητας θεωρείται ότι αναπτύσσεται σε καλλιέργειες μπανάνας στη Μοζαμβίκη και στην Ιορδανία, από τη νοτιοανατολική Ασία όπου βρισκόταν πριν λίγο καιρό. «Υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι ο TR4 έχει εμφανιστεί ήδη στη Λατινική Αμερική», λέει σε δημοσίευμα του «Independent» επιστήμονας που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του. 

Οι καλλιέργειες μπανάνας σε ολόκληρο τον κόσμο αποτιμώνται στο ιλιγγιώδες ποσό των 26 δισεκατομμυρίων βρετανικών λιρών και στην πλειονότητά τους βρίσκονται στα χέρια μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών όπως η Dole, η Chiquita και η Fyffes. 

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος, όμως, απειλεί 400 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο για τους οποίους η μπανάνα είναι βασική τροφή. Τρώγοντας τις μπανάνες ωμές, τηγανητές, αποξηραμένες, ακόμη και ψητές εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι παίρνουν το 1/3 των θερμίδων που χρειάζονται για την ημερήσια διατροφή τους.

Ο μύκητας TR4 εκτιμάται ότι αναπτύχθηκε λόγω της εκτεταμένης χρήσης φυτοφαρμάκων. Οταν χτυπήσει μια φυτεία, ο μύκητας μπορεί να την καταστρέψει σε διάστημα 2-3 ετών. 

Στελέχη του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών είπαν στον «Independent», ότι η εξάπλωση του «TR4» όπως ονομάζεται ο ιός, μπορεί να προκαλέσει μια «εκτεταμένη καταστροφή στην  παγκόσμια παραγωγή μπανάνας». 

Οι εμπειρογνώμονες είπαν ότι υπάρχει κίνδυνος ο μύκητας, για τον οποίο σήμερα δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία, να έχει ήδη εξαπλωθεί σε καλλιέργειες μπανάνας σε περιοχές της Λατινικής Αμερικής, όπου παράγεται το 95% της παραγωγής μπανάνας από την ποικιλία «cavendish», με εμπορικό κύκλο που υπολογίζεται σε περίπου 5,4 δισεκατομμύρια λίρες.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, Τροφίμων και Γεωργίας ( FAO) προειδοποιεί ότι τις επόμενες ημέρες  η παρουσία του ιού στη Μέση Ανατολή και την Αφρική σημαίνει ότι  «σχεδόν όλες οι φυτείες των εξαγωγών μπανάνας είναι ευάλωτες».

VN:F [1.9.22_1171]
Υπέρ 0
Κατά 0

Ετικέτες : | |


Πηγή : akous.gr