Ο Ντμίτρο Γιάρος θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία

9-03 2014

Ο Ντμίτρο Γιάρος θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία

Κόσμος

Ο ηγέτης της ουκρανικής ακροδεξιάς, Ντμίτρο Γιάρος, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, ενώ εξαπέλυσε μια σφοδρή επίθεση εναντίον της νέας κυβέρνησης δύο εβδομάδες αφού συνέβαλε να αναδειχθεί στην εξουσία ηγούμενος διαδηλώσεων εναντίον του αποπεμφθέντος προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Οι εθνικιστικές θέσεις του Γιάρος κάνουν μάλλον απίθανη τη νίκη του στις εκλογές της 25ης Μαΐου, πάντως οι δηλώσεις του σηματοδοτούν το μεγεθυνόμενο χάσμα ανάμεσα στην οργάνωσή του, τον Δεξιό Τομέα, και τις άλλες ομάδες της αντιπολίτευσης που ανέτρεψαν μαζί τον Γιανουκόβιτς την 22η Φεβρουαρίου.

Ο ηγέτης του Δεξιού Τομέα, μιας οργάνωσης που φέρει τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα παραστρατιωτικής ομάδας, ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος παρότι καταζητείται από τις αρχές της Ρωσίας οι οποίες τον κατηγορούν για υποκίνηση τρομοκρατικών ενεργειών.

«Θα είμαι υποψήφιος πρόεδρος», δήλωσε ο Γιάρος σε συνέντευξη Τύπου, ανακοινώνοντας την απόφαση της ηγετικής ομάδας του Δεξιού Τομέα.

Ο ίδιος επιτέθηκε αμέσως μετά στη νέα κυβέρνηση και τους ηγέτες των κομμάτων μαζί με τα οποία διαδήλωνε και η δική του παράταξη εναντίον του Γιανουκόβιτς. «Αυτή τη στιγμή βλέπουμε έλλειψη επαγγελματισμού, οι κυβερνητικοί διορισμοί προκαλούν όλο και μεγαλύτερη κατάπληξη και υπάρχει μια βαθμιαία απώλεια της εμπιστοσύνης των πολιτών» έναντι της νέας κυβέρνησης, υποστήριξε ο Γιάρος.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Γιάρος είναι αναπληρωτής γραμματέας του Συμβουλίου Ασφάλειας και Άμυνας, του σώματος που διοικεί τις υπηρεσίες ασφαλείας, στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αρσένι Γιατσενιούκ, η οποία πήρε μορφή μετά την αποπομπή του Γιανουκόβιτς με απόφαση της Βουλής.

Αλλά διαμαρτύρεται ότι η κυβέρνηση δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία για το πώς τουλάχιστον 95 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και υποστηρίζει πως του προκαλεί έκπληξη το γεγονός πως «οι εγκληματίες οι οποίοι σκότωσαν τους ήρωές μας» δεν έχουν καταδικαστεί ακόμη.

«Η κυβέρνηση πρέπει να εξαλείψει τη διαφθορά, πάνω απ” όλα στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου και στο δικαστικό σώμα. Η κυβέρνηση πρέπει να αρχίσει να μεταρρυθμίζει το σύστημα. Μόνο οι πράξεις, όχι τα λόγια, θα κάνουν την Ουκρανία ένα κράτος όπου ο κόσμος θα θέλει να ζήσει, όπου τους αυτονομιστές θα τους πετάμε έξω από κάθε πόλη».

Ο 42χρονος Γιάρος, ο οποίος καταφέρεται σε σκληρές εκφράσεις εναντίον της Ρωσίας, δηλώνει ότι το Κόμμα των Περιφερειών του Γιανουκόβιτς και το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ουκρανίας πρέπει να τεθούν εκτός νόμου.

Ο πρώην πρωταθλητής της πυγμαχίας Βιτάλι Κλίτσκο έχει επίσης πει ότι θα είναι υποψήφιος για την προεδρία. Πιθανοί υποψήφιοι θεωρούνται επίσης ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Πέτρο Ποροσένκο και η πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο.

Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι ο Δεξιός Τομέας, που θέλει να γίνει πολιτικό κόμμα, δεν θα συγκεντρώσει πάνω από το 3% των ψήφων και ότι η υποψηφιότητα του Γιάρος είναι ένα πρώτο βήμα ενόψει των βουλευτικών εκλογών.

VN:F [1.9.22_1171]
Υπέρ 0
Κατά 0