Ο Ομπάμα πρότεινε την «off-ramp» λύση στον Πούτιν

5-03 2014

Ο Ομπάμα πρότεινε την «off-ramp» λύση στον Πούτιν

Πολιτική

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ η πίεση αυξάνεται προς τη Ρωσία, προσέφεραν στον Ρώσο πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν, διέξοδο από την κρίση στην Ουκρανία, σε συνεργασία με τους ευρωπαίους συμμάχους τους.

Η ιδέα αυτής της δυνητικής λύσης στην κρίση «έπεσε» στο τραπέζι από τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Ρώσο ομόλογό του, το περασμένο Σάββατο και αποκαλύφτηκε από ανώτερο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου στους δημοσιογράφους μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Ομπάμα με την Άνγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο ο οποίος ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, η πρόταση Ομπάμα προς τον Πούτιν δίνει απαντήσεις «σημείο προς σημείο» στις ανησυχίες που εκφράστηκαν από τη Μόσχα σχετικά με την κατάσταση στη γειτονική χώρα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε γι’ αυτή τη λύση εξόδου από την κρίση, που οι αξιωματούχοι αποκαλούν «off-ramp» λύση, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας του την Τρίτη με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, όπως αποκάλυψε ο ίδιος αξιωματούχος.

Ο Αμερικανός επίσημος σημείωσε τους στενούς δεσμούς, τις διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ της Γερμανίας και της Ρωσίας και εκτίμησε ότι η Μέρκελ έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο ίδιος δήλωσε ότι ο Ομπάμα και η Μέρκελ συμφώνησαν «στη σημασία της αποκλιμάκωσης, με την ανάπτυξη διεθνών παρατηρητών» και την έναρξη διαλόγου μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

Η «αποκλιμάκωση» περιλαμβάνει επίσης, από ρωσικής πλευράς, την επιστροφή των στρατιωτών στις βάσεις τους στην Κριμαία, είπε ο αξιωματούχος. Επιπλέον, το ζήτημα της νομιμότητας της προσωρινής κυβέρνησης του Κιέβου, που απέρριψε ο Πούτιν, θα επιλυθεί στις εκλογές του Μαΐου.

Ερωτηθείς σχετικά με την ουσία της 90λεπτης συνομιλίας μεταξύ του Ομπάμα και του Πούτιν το Σάββατο, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ έθεσε στον ομόλογό του το ζήτημα. Παράλληλα όμως με αυτό το άνοιγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να αυξάνουν την πίεση στη Ρωσία, μέσω των οικονομικών κυρώσεων, είπε ο αξιωματούχος, προειδοποιώντας για ακόμη πιο σοβαρές συνέπειες αν οι κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων ξεφύγουν από την Κριμαία και προς την ανατολική Ουκρανία.

Νωρίτερα την Τρίτη, ο Ομπάμα είχε υψώσει τους τόνους απορρίπτοντας τις δηλώσεις του Πούτιν για την κατάσταση στην Κριμαία. «Ο καθένας αναγνωρίζει ότι παρόλο που η Ρωσία έχει έννομο συμφέρον σε ότι συμβαίνει στη γειτονική της χώρα, δεν έχει δικαίωμα να χρησιμοποιήσει βία για να ασκήσει την επιρροή της σε αυτή τη χώρα», προειδοποίησε ο Ομπάμα. Ωστόσο, άφησε την πόρτα ανοιχτή για μια διπλωματική λύση και ανέφερε «ορισμένες πληροφορίες ότι ο πρόεδρος Πούτιν θέλει το χρόνο του για να προβληματιστεί σχετικά με το τι συνέβη».

VN:F [1.9.22_1171]
Υπέρ 0
Κατά 0