Μέσα στο προεκλογικό πυρετό και μόλις μία εβδομάδα να απομένει μέχρι το πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών, το news.emeo.gr συναντά έναν υποψηφιο δημοτικό σύμβουλο, το Στέργιο Μάρτο.

Εμείς ρωτάμε, αυτός απαντά και μας συστήνεται μέσα από τις επόμενες γραμμές:

-Ξεκινώντας θα ήθελα να μου πεις κάποια πράγματα για σένα. Ποιος είναι ο Στέργιος;

stergios_martos-Ονομάζομαι Στέργιος Μάρτος, είμαι 29 ετών, έχω σπουδάσει Μηχανικός Περιβάλλοντος στο Δ.Π.Θ. στην Πολυτεχνική Σχολή της Ξάνθης. Το 2010 τελειώνοντας τις στρατιωτικές μου υποχρεώσεις γύρισα στη Βέροια και από τότε, όπως οι περισσότεροι τις γενιάς μου, ταλαντεύομαι ανάμεσα στην ανεργία, την περιστασιακή εργασία, το αβέβαιο μέλλον και τα γκρεμισμένα όνειρα, προσπαθώντας αλλά και πιστεύοντας πως μόνο αν αγωνιστούμε θα αλλάξουν όλα αυτά. Γι’ αυτό και είμαι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό Ενεργοί Πολίτες για το Δήμο Βέροιας – Ανατροπή Τώρα.

-Πολύς κόσμος δε γνωρίζει ακριβώς ποιες είναι οι ευθύνες ενός δημοτικού συμβούλου. Τι αρμοδιότητες έχει ένας δημοτικός σύμβουλος;

-Ο δημοτικός σύμβουλος εντοπίζει τα προβλήματα τη τοπικής κοινωνίας, τα μεταφέρει στους αρμόδιους φορείς και προτείνει λύσεις ώστε να αντιμετωπιστούν αυτά. Ειδικά σήμερα, που η κατάσταση είναι τραγική οφείλει επιπλέον να αντιτίθεται σε αποφάσεις και πολιτικές της κεντρικής εξουσίας οι οποίες μας διαλύουν και εμποδίζει την τοπική αυτοδιοίκηση να παίξει το ρόλο της.

-Εσύ έρχεσαι από ένα χώρο της αριστεράς. Ποιοι είναι οι Ενεργοί Πολίτες και ποιες οι θέσεις του συνδυασμού και ποιο το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει;

-Αν αριστερά σημαίνει κοινωνικοποιημένη παραγωγή, κράτος πρόνοιας και δικαίου, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης για όλους, αγάπη για την πατρίδα και σεβασμός στην ανθρώπινη υπόσταση ναι τότε προέρχομαι από την αριστερά.

Όσων αφορά τους Ενεργούς Πολίτες είναι μία παράταξη η οποία στηρίζεται από το ΣΥΡΙΖΑ, τους Οικολόγους Πράσινους, τους ΑΝ.ΕΛ. και από πολλούς ανένταχτους δημοκρατικούς πολίτες. Είναι μία προσπάθεια να περάσουμε μια άλλη λογική στη διαχείριση του δήμου.

Βασικές μας θέσεις είναι η αντίθεση στην Μνημονιακή πολιτική και η αξιοποίηση του θεσμικού ρόλου της δημοτικής αρχής προς αυτή την κατεύθυνση.

Θέλουμε να κάνουμε πιο συμμετοχική τη διαχείριση του δήμου τόσο με την απόλυτη διαφάνεια και την προσβασιμότητα στις διαδικασίες του δήμου όσο και με την άμεση συμμετοχή συλλόγων και κινημάτων αλλά και όλων των πολιτών στη λήψη αποφάσεων για τα θέματα του δήμου.

Θα προστατεύσουμε τα βασικά κοινωνικά αγαθά, όπως είναι το νερό, και τον δημόσιο και δημοτικό πλούτο από το ξεπούλημα τους και θα προσπαθήσουμε να τα αξιοποιήσουμε προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Θα παλέψουμε ώστε κανένας πολίτής να μην στερείται βασικά αγαθά, όπως νερό και ρεύμα, ώστε κανένας πολίτης να μην χάσει το σπίτι του από τις τράπεζες, ώστε όλοι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Γενικά θα χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο που μας δίνεται ώστε να αντισταθούμε στην καταστροφή της ζωής μας και το ξεπούλημα της πατρίδα μας.

-Γιατί κάποιος τόσο νέος, όπως εσύ, να μπει στο χώρο της πολιτικής, ποια είναι τα κίνητρα σου και ποιες οι δικές σου προτάσεις;

-Η αλήθεια είναι πως εμείς οι νέοι βιώνουμε όλη αυτή την κατάσταση πολύ πιο έντονα. Οι μισοί είναι άνεργοι και αυτοί που εργάζονται στην πραγματικότητα δεν μπορούν να αυτοσυντηρηθούν. Δεν συμμετέχουμε με ίσους όρους ούτε στην παραγωγική διαδικασία ούτε στην λήψη αποφάσεων. Ουσιαστικά, για τους περισσότερους από εμάς φαντάζει ως καλύτερη επιλογή είναι η μετανάστευση. Γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους πρέπει να αγωνιστούμε για τη ζωή μας, για την αξιοπρέπειά μας, για τα όνειρά μας. Καλώς ή κακώς η πολιτική είναι ο χώρος στον οποίο λαμβάνονται αυτές οι αποφάσεις οι οποίες καθορίζουν τη ζωή μας και μέσα από εκεί θα αλλάξουμε τα πράγματα. Θα είναι εύκολο; Φυσικά και όχι. Θα είναι επιτυχημένο; Στο χέρι μας είναι. Οφείλουμε, απέναντι στους εαυτούς μας πρώτα απ’ όλα, να μην υποταχθούμε και να παλέψουμε ώστε να μην μας διώξουν από τον τόπο μας, ώστε να μην σκοτώσουν τα όνειρά μας. Και βέβαια αυτός ο αγώνας δεν πρέπει να περιοριστεί σε μια εκλογική διαδικασία.

-Εσύ προσωπικά αλλά και εκπροσωπώντας το συνδυασμό στον οποίο συμμετέχεις, θα ήθελα να μας πεις, υπάρχει λύση; Υπάρχει φως στο τούνελ που οδηγεί στην έξοδο από την κρίση;

-Σαφώς και υπάρχει και γι’ αυτήν την λύση αγωνιζόμαστε. Απαιτείται όμως η συμμετοχή όλων και κυρίως των νέων, του πιο δημιουργικού τμήματος των πολιτών. Σύμφωνοι, τα συμφέροντα είναι μεγάλα και το πρόβλημα είναι σύνθετο και δεν περιορίζεται στα σύνορα μιας χώρας, αλλά το να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε να είναι ο άνθρωπος προτεραιότητα και όχι αριθμοί νομίζω πως είναι κάτι που μπορούμε να πετύχουμε.

Πρώτα απ’ όλα πρέπει να αποσυρθούν όλοι αυτοί που μας έχουν φέρει σε αυτή την κατάσταση και να απαλλαγούμε από παλιές και ζημιογόνες νοοτροπίες. Από εκεί και πέρα, απαλλαγμένοι από αυτές τις νοοτροπίες να μπορέσουμε να ΄΄στήσουμε΄΄ μια οικονομία, η οποία θα βασίζεται στις δικές μας δυνάμεις και μια κοινωνία, η οποία θα έχει ως βασικές αρχές τον άνθρωπο και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Δεν εθελοτυφλώ. Ξέρω πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται ούτε εύκολα να γίνει αλλά ούτε και άμεσα. Γι’ αυτό χρειάζεται να συμμετέχουμε και να παλέψουμε όλοι ώστε σιγά σιγά τα πράγματα να αρχίσουν να γίνονται καλύτερα.

 -Ο κόσμος δε συμμετέχει; Προσωπικά νομίζω πως έχει αφυπνιστεί μεγάλο μέρος του κόσμου.stergios_martos_quote

-Σαφώς και έχει αφυπνιστεί. Είναι δύσκολο να μπεις σε μια τέτοια διαδικασία όταν πρέπει να επιβιώσεις και να συντηρήσεις την οικογένειά σου. Είναι αναγκαίο όμως. Τουλάχιστον εμείς οι νέοι πρέπει να είμαστε πιο ενεργοί. Μέσα από εμάς θα έρθει η αλλαγή.

-Μία πρόβλεψη για τα αποτελέσματα των εκλογών;

-Όλοι μας είμαστε απογοητευμένοι και θυμωμένοι με την κατάσταση. Θέλουμε να φύγουν όλοι αυτοί που μας φέρανε εδώ. Τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Εμείς διαθέτουμε ένα ψηφοδέλτιο στο οποίο υπάρχουν ικανοί και συνειδητοποιημένοι άνθρωποι, οι οποίοι θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα. Επιπλέον, ο κ. Μπέκης είναι ένα πρόσωπο το οποίο χρόνια αγωνίζεται για όλα αυτά που ανέφερα παραπάνω, ήταν έξω από αυλές και εξουσίες και έχει τις αντιλήψεις και τη διάθεση ώστε πραγματικά να αλλάξει τα πράγματα. Γι’ αυτό και πιστεύω πως ο κόσμος θα μας ψηφίσει.

-Κλείνοντας, θα ήθελα σύντομα, μέσα σε μια πρόταση, να κάνεις έναν επίλογο απαντώντας μου στο γιατί εσένα;

-Γιατί δεν πρόκειται υποταχθώ και να σταματήσω να αγωνίζομαι για τον τόπο μου.

VN:F [1.9.22_1171]
Υπέρ 4
Κατά 0