50 χρόνια «Ψαράδικης Βραδιάς» στην Αγριά

6-07 2013

50 χρόνια «Ψαράδικης Βραδιάς» στην Αγριά

Τοπικά Νέα


Επετειακό χαρακτήρα θα έχουν οι φετινές εκδηλώσεις της «Ψαράδικης Βραδιάς» στην Αγριά, καθώς συμπληρώνονται 50 χρόνια από την πρώτη διοργάνωση, το καλοκαίρι του 1964, και πλέον αποτελούν έναν από τους παλαιότερους και πιο επιτυχημένους θεσμούς της περιοχής. Η αυλαία των εκδηλώσεων θα ανοίξει την ερχόμενη Δευτέρα 8 Ιουλίου και θα πέσει την Κυριακή 14 του μήνα, δίνοντας την ευκαιρία σε ντόπιους και επισκέπτες να περάσουν όμορφες μουσικές και θεατρικές βραδιές. Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από το Δήμο Βόλου, το Συμβούλιο της Δημοτικής Ενότητας Αγριάς και τον Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – Δη.Πε.Θε. Δήμου Βόλου.
Αναλυτικά, το πρόγραμμα ξεκινά τη Δευτέρα 8 Ιουλίου από το Θεατράκι του Σιδηροδρομικού Σταθμού Αγριάς με μια ξεχωριστή αναδρομή – αφιέρωμα στο ιστορικό της διοργάνωσης. Θα ακολουθήσει παρουσίαση παραδοσιακών χορών από το Σύλλογο των Οξυωτών Ν.Αγχιάλου.
Τρίτη 9 Ιουλίου – Θεατράκι του Σιδηροδρομικού Σταθμού: θεατρική παράσταση «Μιας πεντάρας νιάτα» των Α.Γιαλαμά και Κ.Πρετεντέρη από το Δη.Πε.Θε. Βόλου. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Τετάρτη 10 Ιουλίου – παραλία της Αγριάς: Συναυλία με το Βολιώτικο ροκ συγκρότημα “Old Friends” .
Πέμπτη 11 Ιουλίου – θεατράκι του Σιδηροδρομικού Σταθμού Αγριάς: θεατρική παράσταση «Τα μωρά τα φέρνει ο πελαργός» των Ρέππα – Παπαθανασίου από τη Θεατρική Ομάδα Ν.Αγχιάλου. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Παρασκευή 12 Ιουλίου – θεατράκι του Σιδηροδρομικού Σταθμού: συνάντηση παραδοσιακών χορευτικών συγκροτημάτων από το Πήλιο και άλλες περιοχές με ορχήστρες.
Σάββατο 13 Ιουλίου – παραλία της Αγριάς: Συναυλία με την Ορχήστρα Παραδοσιακής και Λαϊκής μουσικής (Ε.Δ.Ρ.Α.Μ.Ε.). Πρόκειται για το περίφημο λαϊκό γλέντι με θαλασσινά εδέσματα για την κεντρική εκδήλωση της «Ψαράδικης Βραδιάς». Κάθε χρόνο στήνονται τραπέζια στην παραλία της Αγριάς για 2000 και πλέον συμμετέχοντες που διασκεδάζουν απολαμβάνοντας θαλασσινές γεύσεις και χορεύοντας μέχρι τις πρωινές ώρες. Στο γλέντι συμμετέχει και ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Αγριάς που δημιουργεί μια φωτισμένη αλυσίδα με την παρέλαση των σκαφών που ακολουθεί.
Κυριακή 14 Ιουλίου – θεατράκι του Σιδηροδρομικού Σταθμού: Γιορτή λήξης των εκδηλώσεων. Θεατρική παράσταση «Μπαμπάδες με ρούμι» των Ρέππα – Παπαθανασίου από τη Θεατρική Ομάδα «Θρυαλλίδα».
Σε όλες τις εκδηλώσεις η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Σημειώνεται ότι ο θεσμός της «Ψαράδικης Βραδιάς» χρονολογείται από το 1964 όταν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγριάς που είχε ιδρυθεί ένα χρόνο πριν, πήρε τη πρωτοβουλία σε συνεργασία με τη Περιηγητική Λέσχη Βόλου να εγκαινιάσει μια εκδήλωση προς τιμή των Ψαράδων της περιοχής, η οποία γι’ αυτό ονομάστηκε “Ψαράδικη Βραδιά”. Η εκδήλωση, η δομή της οποίας στηρίχθηκε σε στοιχεία ανάλογων εκδηλώσεων που πραγματοποιούνταν σε ψαροχώρια της Σικελίας, γινόταν ένα σαββατόβραδο του Αυγούστου στη διάρκεια της οποίας προσφερόταν ψαρόσουπα (κακαβιά) , τηγανητά ψάρια και καλαμάρια, ενώ συνοδευόταν από χορούς λαϊκών συνόλων, ορχηστικών συγκροτημάτων, καύση πυροτεχνημάτων κ.λ.π. Η συγκεκριμένη εκδήλωση εκτός από ένα παραδοσιακό πανηγύρι για τους κατοίκους της Αγριάς λειτούργησε και ως πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών, κάτι που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

VN:F [1.9.22_1171]
Υπέρ 0
Κατά 0