«Indebido»: Μια ιταλική ταινία για το ρεμπέτικο και την ελληνική κρίση

22-11 2013

«Indebido»: Μια ιταλική ταινία για το ρεμπέτικο και την ελληνική κρίση

Cinema, Movie

O Αντρέα Σέγκρε είναι σκηνοθέτης ταινιών μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, ανάμεσα στα οποία το περσινό, βραβευμένο με το LUX «Io Sono Li», ενώ έχει ήδη γυρίσει μια ακόμη ταινία από τότε το «La Prima Neve».

To «Indebido» γυρισμένο το καλοκαίρι του 2012 στην Ελλάδα, ξεκίνησε από τον δίσκο του Βινίσιο Καποσέλα «Rebetiko Gymnastas», ενός μουσικού που θα μπορούσε να περιγραφεί ως το Ιταλικό αντίστοιχο του Τομ Γουέιτς και που στον πιο πρόσφατο δίσκο του, ασχολήθηκε με το ιδίωμα του ρεμπέτικου.

Οι δυο τους, αποφάσισαν να γυρίσουν μαζί μια ταινία για την μουσική και την παράδοση του ρεμπέτικου και την επαφή μιας μουσικής που δεν υπήρξε ποτέ εφησυχασμένη με την σημερινή πραγματικότητα της χώρας. Ο ίδιος ο Αντρέα Σέγκρε εξηγεί:

«Στις μέρες μας βιώνουμε μια κρίση ταυτότητα που είναι πιο ισχυρή από την οικονομική. Εχει να κάνει με τον αποχωρισμό, με τον αποπροσανατολισμό. Η ευρωπαϊκή κουλτούρα πουλήθηκε στην κατανάλωση και στον αγώνα να γίνουμε πλούσιοι. Μας έχουν πείσει ότι η ελευθερία από την υλική φτώχια είναι συνώνυμη με την απομάκρυνση από τον ίδιο τον εαυτό μας. Τώρα σε μέρες που ζούμε ξανά την φτώχια, δίχως να έχουμε συνείδηση του ίδιου του εαυτού μας, βιώνουμε μια αβάσταχτη αποσταθεροποίηση.»

Το ντοκιμαντέρ αυτό, φιλοδοξεί να μας δώσει τον χρόνο να αφουγκραστούμε την απουσία μας. Είναι η συνειδητοποίηση ότι ζούμε με δανεικό αέρα, νόημα και προοπτική.

Προκειμένου να το γυρίσουμε, περιπλανηθήκαμε σαν flaneur σαν αλήτες, σε έναν σχεδόν συμβολικό τόπο της κρίσης, την χρεωμένη Ελλάδα., ακολουθώντας τις λέξεις, τις σκέψεις, την μουσική των ρεμπετών, των τραγουδιών του ρεμπέτικου, των ελληνικών μπλουζ αν θέλετε.

1384868815

Η μουσική του ρεμπέτικου γεννήθηκε στην απελπισία μιας παλιάς κρίσης (της καταστροφής της Σμύρνης) και είναι μια από τις μορφές τέχνης που έχτισαν την ταυτότητα της σύγχρονης Ελλάδας, μεταφέροντας τόσο τον πόνο της εξορίας και της επανάστασης ενάντια στην βία της ιστορίας. Είναι μια μη επίσημη και μη νόμιμη μορφή μουσικής που εναντιώνεται στην εξουσία.

Οι ρεμπέτες είναι οι φορείς αυτής της ταυτότητας που σήμερα γιορτάζει μια κηδεία πλήρη από ήττα, απεγνωσμένη επανάσταση και σιωπηρή ελπίδα. Οι μουσικές τους και τα λόγια τους γεμίζουν τις ταβέρνες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης τη νύχτα, κοιτάζουν τα συνθήματα στους τοίχους, ακούν την θάλασσα στα λιμάνια και συναντιούνται με τον Βινίσιο Καποσέλα, έναν μουσικό ταξιδευτή που πλέκει τις νότες με τις σκέψεις του από το ταξιδιωτικό του ημερολόγιο, το τεφτέρι του.

Ετσι η Ελλάδα γίνεται Ευρώπη, η κρίση της γίνεται δικιά μας και το ρεμπέτικο γίνεται το ζωντανό τραγούδι μιας χρεωμένης και απελπισμένης ελπίδας…»

1384868563

Το «Indebido» θα βγει στις ελληνικές αίθουσες την ερχόμενη Πέμπτη 21 Νοεμβρίου, αλλά εσείς μπορείτε να το δείτε πρώτοι την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013 στις 22.00 στο κινηματοθέατρο Τριανόν (Κοδριγκτώνος 21 και Πατησίων), παρουσία του σκηνοθέτη Αντρέα Σέγκρε και του Βινίσιο Καποσέλα.

Για να διεκδικήσετε μια από τις διπλές προσκλήσεις στείλτε email στο win@flix.gr με τα στοιχεία σας κι ένα τηλέφωνο επικοινωνίας και τον τίτλο της ταινίας στο θέμα. Οι νικητές θα ειδοποιηθούν με email το μεσημέρι της Τετάρτης 20 Νοεμβρίου.

Δείτε πιο κάτω το τρέιλερ του φιλμ

18

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Υπέρ 0
Κατά 0