χιροσιμα

Στις 6 Αυγούστου του 1945 στις 8:15 π.μ. έσπασαν τα νερά της Enola Gay και τότε γεννήθηκε το «Little Boy». Η γέννηση αυτή έμελλε να στιγματίσει ολόκληρη την ανθρωπότητα, καταλήγοντας να γίνει μία από τις πιο καταστροφικές και εφιαλτικές στιγμές στην παγκόσμια ιστορία.

Πρόκειται για το αεροσκάφος της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο πήρε το όνομά του από τη μητέρα του πιλότου Paul Tibbets, Enola. Το αεροσκάφος, μετέφερε την πρώτη ατομική βόμβα, με κωδικό όνομα «Little Boy», η οποία εξερράγη πάνω από τη Χιροσίμα, σκοτώνοντας επί τόπου δεκάδες χιλιάδες κατοίκους της περιοχής και -λόγω ραδιενέργειας­ ακόμα περισσότερους τα επόμενα χρόνια. Η αμερικανική αυτή αποστολή έγινε στο πλαίσιο του B” Παγκοσμίου Πολέμου και το πλήρωμα, όπως ομολόγησε, μέχρι και την τελευταία στιγμή δεν γνώριζε τι ακριβώς μετέφερε η κοιλιά του αεροσκάφους. Συγκεκριμένα, ένα από τα μέλη του πληρώματος,o Robert Liouis, ομολόγησε πώς μετά την εκτυφλωτική έκρηξη, είπε με τρόμο: «Θέε μου, τι κάναμε;»

Ο Paul Tibbets ο οποίος, όπως είπαμε, βρισκόταν τότε στα χειριστήρια δήλωσε σε συνέντευξη του το 1975: « Είμαι περήφανος που μπόρεσα να αρχίσω με το τίποτα, να σχεδιάσω την επιχείρηση και να δουλέψει όσο τέλεια δούλεψε. Κοιμόμουν ήσυχος κάθε βράδυ» και το 2005: «Αν με βάλετε στις ίδιες συνθήκες, σίγουρα, θα το ξανάκανα». 

Τα λόγια του καθόλου μετανιωμένου αλλά και μακαρίτη πλέον (πέθανε την 1η Νοεμβρίου του 2007), Paul μας κάνουν να συμπεράνουμε πως αν κοιμόταν αυτός ήσυχος, τότε δεν είναι καθόλου περίεργο και ο πρόεδρος της Αμερικής να βολτάρει παρέα με το χαριτωμένο του σκυλάκι, ανενόχλητος, στους κήπους του Λευκού Οίκου, τη στιγμή που στο Ιράκ πεθαίνουν αβοήθητοι χιλιάδες άμαχοι πολίτες. 

Η ειρωνεία είναι ότι αυτό το τόσο τραγικό γεγονός στην Χιροσίμα στάθηκε η αφορμή για να τελειώσει ο Β” παγκόσμιος πόλεμος. Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε ότι οι Αμερικανοί χαρακτηρίζουν τη Χιροσίμα ως Πόλη- Σύμβολο της Παγκόσμιας Ειρήνης και του Πολιτισμού παρότι, το ολέθριο μανιτάρι άφησε πίσω του πληγές οι οποίες, ακόμα και ύστερα από τόσα χρόνια, δεν έχουν επουλωθεί.

ΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΣΤΗ ΧΙΡΟΣΙΜΑ

Η καταστροφική μέρα της 6ης Αυγούστου, δεν μπόρεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, να αφήσει αδιάφορους και πολλούς από τους καλλιτέχνες εκείνης της εποχής και όχι μόνο. Ποιητές όπως η Sylvia Plath, τραγουδιστές όπως ο Bob Dylan μίλησαν για τη Χιροσίμα. Ενώ οι O.M.D. (Orchestral Manoeuvres in the Dark) την δεκαετία του 1980 γράφουν το τραγούδι «Enola Gay». 

Χαρακτηριστικές είναι επίσης και κάποιες κινηματογραφικές ταινίες, όπως αυτή με τον τίτλο «Godzilla». Δεν μιλάμε φυσικά για την ταινία, αμερικανικής παραγωγής, που προβλήθηκε το 1998 αλλά για αυτήν που δημιουργήθηκε από Ιάπωνες το 1954. Σε αυτήν ένα μεγαλόσωμο τέρας, Godzilla, «γεννιέται» από την έκρηξη ενός πυρηνικού εργοστασίου και καταστρέφει ότι υπάρχει στο διάβα του.

Ο Alain Resnais, θέλοντας να καταθέσει την δική του αλήθεια, σκηνοθετεί το 1959 την ταινία «Hiroshima, mon amour» («Χιροσίμα, αγάπη μου»). Μια ιστορία αγάπης που διαδραματίζεται στην Χιροσίμα ανάμεσα στα συντρίμμια, που άφησε πίσω του, το ολοκαύτωμα.

TO ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ…

Ο «κακομαθημένος» αλλά και ο μοναδικός απόγονος της Enola μπορεί να προανήγγειλε το τέλος ενός πολέμου αλλά σφράγισε και την απαρχή ενός άλλου, ατέρμονου αυτή τη φορά. Οι «μεγάλες δυνάμεις» συνεχίζουν να διατηρούν στα οπλοστάσια τους πυρηνικά όπλα -ακόμα μεγαλύτερης ισχύος- και να τροφοδοτούν τους πολίτες όλης της γης με ένα αδιάκοπο αίσθημα τρόμου και ανασφάλειας.

VN:F [1.9.22_1171]
Υπέρ 1
Κατά 0